“Vi är vår egen region”

“Vi är vår egen region”

 

Bildtexter
– Vi är helt klart ett eget logistikläge, säger Camilla Palm. Foto: NUAB.

Nykomlingen Ulricehamn går starkt in på listan över Sveriges bästa logistiklägen. Trots närheten till Borås och Jönköping, bör Ulricehamn ses som ett eget logistikläge. “Vi är vårt eget läge mitt emellan två starka logistikstäder” säger näringslivschef Camilla Palm.

Ulricehamn är en stark nykomling på listan över Sveriges 25 bästa logistiklägen 2018 och går rakt in på plats 16. Det utmärkta geografiska läget utmed riksväg 40, tio mil från Göteborg och mitt mellan logistikfästena Borås och Jönköping, ger kommunen en strategiskt bra position för logistikverksamhet.

– Vi har märkt en större efterfrågan, särskilt sedan väg 40 byggdes om till motorväg och blev skyltled mellan Göteborg och Stockholm, säger Camilla Palm, tf näringslivschef och vd för kommunens näringslivsbolag NUAB.

Historiskt har Ulricehamn inte varit någon utpräglad logistikkommun, men 2017 fick kommunen två logistiketableringar när Lager 157 flyttade in i ett 12 500 kvm stort, nybyggt lager på Rönnåsen och LK flyttade sin logistik från Malmö till Ulricehamn och invigde sitt nya, 8 000 kvm stora centrallager för VVS-produkter och PEX-rör. Redan 2014 invigde LK en ny 10 000 kvm stor rörfabrik på orten, och överskottsvärmen från anläggningen används nu för att värma upp det nya lagret.

– Logistik är något vi marknadsför oss inom och företag som flyttar hit trivs och växer starkt på plats. Det är jätteroligt att få komma med på listan.

“Eget läge”

I april 2017 invigde LK sitt nya 8 000 kvm stora rörlager i Ulricehamn. Foto LK

Länsgränser utgör traditionellt en kulturell och mental spärr för kommuner och regioner, och starka regionala näringslivssamarbeten över länsgränser är ytterst ovanligt. Att Ulricehamn inte räknas till Jönköpingsregionen tycker Camilla Palm är högst förståeligt. Naturligast vore kanske att tillhöra Göteborgsregionen med tillgörande Borås knappt fyra mil bort, men det geografiska avståndet är lite för stort.

– Vi är helt klart ett eget läge. Det är en stark länsgräns mellan Västra Götaland och Jönköping och även om vi har samarbete med Business Region Borås så känner vi oss inte som en del av Göteborgsregionen helt fullt ut, säger Camilla Palm .

NUAB har fortfarande ett par större industritomter till salu, bl aen på 54 000 kvm och en på 30 000 kvm, med byggrätter på 40-50 % av tomtytan. Detaljplanerad råmark säljs för 120-170 kronor per kvadratmeter, vilket är halva priset mot logistikmark i Jönköping och en femtedel av priset i Borås. Än så länge säljs bara råmark, ingen markberedning görs i förväg.

– Men många har bråttom att komma igång så vi överväger att börja grovterrassera marken innan försäljning.

Ytterligare ett industriområde öster om Rönnåsen är under planering, där kommunen förhandlar om mark med privata markägare. Förhoppningsvis kan detaljplanen vara klar 2019.

Ulricehamn har annars profilerat sig som en idrotts- och turistkommun, inte minst inom vintersport.

– Vi ligger högt med ett helt annat klimat här än i resten av Sjuhärad. Det finns bra möjligheter att åka skidor här trots att vi ligger så långt söderut i landet.

Kommunen arrangerade sin första världscuptävling i längdskidor 2017.

– Det var en riktig succé med 60 000 besökare, 2019 kör vi världscup här igen.

Av Hilda Hultén

Ur Intelligent Logistik nr 1 2018

 


Läs mer