Tullverket till toppmöte i Kina

mars 14, 2018 E-handel , Logistik

En global standard för att hantera e-handelsförsändelser stod på agendan när omkring 2 000 personer från ett antal tullverk runt om i världen gästade Kina för ett unikt e-handelsmöte, det skriver sajten e-handel.se.

Mötet arrangerades i februari av tullorganisationen WCO, World Customs Organization, som har 183 medlemsstater världen över.

– Det var flera syften, men det handlade om att diskutera e-handelns expansion och vad den innebär för tullverken. Vi behöver hitta ett bra sätt att arbeta med de här utan att strypa de flödet av paket som kommer till exempelvis Sverige, berättar Jesper Liedholm, presskontakt på Tullverket, för Ehandel.se.

Den globala handeln har traditionellt sett skett mellan företag, som har skickat sina varor i containrar. För att myndigheterna ska ha koll på vad som kommer in i landet, kommer varje försändelse med en deklaration som visar vad varje container innehåller. Men med de e-handlade paketen följer oftast bara en liten etikett med information som inte alltid är speciellt utförlig.

– Det finns väldigt många positiva aspekter med global handel, inte minst för de mindre företag som plötsligt får tillgång till en mycket större marknad. Men det systemet vi har haft har inte varit riggad för den här typen av försändelser, säger Jesper Liedholm till E-handel.se

Utöver att EU ska komma överens om hur moms, och i vissa fall tull, ska hanteras när det gäller privatimporterade paket, återstår det alltså att se hur paketen ska märkas.

– Det här första mötet handlade mer om att lyfta frågan och att identifiera och diskutera gemensamma problem. Sen väntas ett beslut först i sommar, säger Jesper Liedholm.

– Den internationella handeln fungerar bara om alla gör på ett snarlikt sätt, och inom tullvärlden strävar man efter gemensamma lösningar. Men det är en stor fråga och många länder som ska komma överens.

Läs mer