Ica bygger e-handelslager i Stockholm

mars 14, 2018 E-handel , Lager , Logistik
Ica bygger e-handelslager i Stockholm

 

Plocket i det nya e-handelslagret kommer att ske manuellt. Att räkna hem investeringen i automatiserade e-handelslager kräver enligt Ica större volymer. Foto: ICA.

Ica planerar för e-handelslager i storstadsregionerna och först ut blir ett manuellt lager i Stockholm. Det avslöjade vd Anders Svensson på en kapitalmarknadsdag nyligen. Enligt rykten görs satsningen tillsammans med brittiska e-matjätten Ocado.

 Ica-butikernas e-handel växer i snabb takt. E-försäljningen 2017 landade över en miljard. Matjätten planerar därför att öppna centrala e-handelslager på flera större orter i Sverige och först ut blir ett manuellt e-handelslager i Stockholmsregionen. Enligt sajten Market, branschtidningen Icanyheters systertidning på nätet, kommer satsningen att göras i samarbete med internetbaserade brittiska livsmedels-e-handeln Ocado.

“Det är ingen hemlighet att vi vill etablera oss i Skandinavien”, sa Ocados affärsutvecklingschef, svensken Sverker Lindbo, till Icanyheter som en kommentar på ryktena.

Ocado är världens största nätbaserade livsmedelshandlare och Englands lönsammaste matvarukedja. Bolaget har ett högautomatiserat centrallager, ett så kallat “dark store”,  där matkassar plockas och packas, för att sedan levereras direkt hem till kunderna. Maten säljs enbart på nätet och Ocado har tvingat de traditionella matkedjorna att följa i samma spår. Ica vill än så länge inte kommentera ryktena men Ocado, som är noterat på Londonbörsen, gjorde ett hopp efter att uppgifterna om samarbetet nådde den brittiska aktiemarknaden.

Manuell hantering

Ica har idag en lagerstruktur med fem centrallagerenheter som levererar till hela Sverige, varav de två största ligger i Helsingborg och Västerås. Under 2018 planerar Ica alltså att öppna ett e-handelslager i Stockholm. Hanteringen kommer att bli manuell.

– Exakt tidpunkt och detaljer om var lagret ligger, storlek etc kommer vi återkomma om. Att räkna hem investeringen i automatiserade e-handelslager kräver att e-handel med mat växer ytterligare och att volymerna blir större, säger Ola Fernvall, presschef på Ica Gruppen.

– Vi börjar närma oss volymer i e-handeln där det är mer lönsamt med centralt plock i Stockholm, Göteborg och Malmö. På samtliga av dessa marknader planerar vi för e-handelslager.

Växande marknad

E-mathandeln är fortfarande relativt liten i Sverige men ökar omkring 30 procent per år. 2017 e-handlades mat för 7,2 miljarder kronor i Sverige, vilket motsvarar 2,4 procent av den totala livsmedelsförsäljningen.

– E-handel av mat har en hög tillväxt men Ica tar marknadsandelar inom området och växer snabbare än marknaden i övrigt, säger Ola Fernvall.

Ungefär hälften av Icas nätkunder väljer att hämta i butik, medan hälften väljer hemleverans.

– Vi ser att i storstäder, och framförallt i Stockholm är hemleverans väldigt viktigt men i övriga delar av landet är upphämtning i butik mer populärt eftersom fler kunder kör bil och de då slipper hemkörningsavgift och att vänta på ett bud. I Stockholm har vi börjat testa hemleverans i egna bilar, men det är upp till butikerna att bestämma hur leveransen ska ske.

Något hot för butiksförsäljningen utgör e-handeln ännu inte, menar Ola Fernvall.

– Det är en omställning men vi ser inte att det påverkar butiksförsäljningen i någon stor utsträckning just nu.

Av Klara Eriksson

Ur Intelligent Logistik nr 1 2018

 


Läs mer