Studiebesök lockar deltagare till PLAN-konferensen

april 10, 2016 Lager , Logistik , Produktion
Studiebesök lockar deltagare till PLAN-konferensen
PLANs studiebesök sker alltid i mindre grupper, med stort fokus på erfarenhetsutbyte och reflektion. Foto Freddie Förster

PLANs studiebesök sker alltid i mindre grupper, med stort fokus på erfarenhetsutbyte och reflektion. Foto Freddie Förster

Den 26-27 april går årets PLAN-konferens i Göteborg av stapeln och bokningarna strömmar in. Flera spännande studiebesök är en viktig orsak.”Vi möter ett allt större intresse från företag som verkligen vill ta emot oss” säger Stina Palmqvist, projektledare för konferensen.

Den 26-27 april går årets logistikhöjdpunkt, PLAN-konferensen av stapeln, denna gång i Göteborg. Konferensen inleds med spännande studiebesök och årets medverkande företag, Volvo Cars, SKF, ICA, Göteborgs Hamn Mat.se, Newbody, och Lindex, bjuder årets konferensdeltagare innanför portarna.

– Vi gör helt unika besök, en grupp får chansen att följa en leverans från centrallager ut till servicetekniker i en bilverkstad på Volvo Cars, tillsammans med deras logistikansvariga medarbetare. SKF ställer upp med hela sitt team och logistikchefen på ICA Kungälv är med under hela dagen, berättar Stina Palmqvist, projektledare för PLAN-konferensen.

 

Allt större intresse från företag

Att hitta intressanta företag att besöka är inte särskilt svårt.

– Vi möter ett allt större intresse från företag som verkligen vill ta emot oss. Det är jättekul. De företag som bjuder in till studiebesök vill lära sig av andra och få utveckling av sin organisation och medarbetare.

För Stina Palmqvist och PLAN handlar konferensen om att skapa den bästa mötesplatsen för utveckling av logistik.

– Tänk att sätta ihop ditt bästa team, medarbetare och chefer, som dagligen arbetar med organisationens logistik och låta dem presentera sina tankar och sitt arbete för ett nätverk av logistiker. Om detta dessutom sker i mindre grupper, så kan vi börja tala med varandra, utbyta erfarenheter och reflektera tillsammans.

 

Små detaljer avgör

Enligt Stina Palmqvist är studiebesöksdagen världens bästa utvecklingsdag för företagens medarbetare och organisation.

Stina Palmqvist. Foto: FotografCecilia

– Stina Palmqvist. Foto: FotografCecilia

– Vi har absolut en hög ambition och det kräver planering. Men de som arbetar med logistik varje dag vet vad som krävs för att verkligen lyckas. Små detaljer avgör hur det verkligen blir för kunden och om du verkligen klarar att leverera i tid, på rätt sätt och med rätt känsla.

Logistik är en del av kundupplevelsen, kundens upplevda värde av hela produkten eller tjänsten.

– Vi blir inspirerade av allt vi ser och lär av alla som vi fått besöka. Som representanter för ett nätverk med produktionslogistik i fokus, är vårt främsta mål att öka allas insikter om bästa möjliga arbetssätt.

Vid studiebesöket får en mindre grupp, max 12 personer, en presentation och rundvandring i verksamheten, där medarbetare från företaget deltar. Ett riktigt lyckat studiebesök är enligt Stina Palmqvist ett spännande företag, med engagerade ledare och medarbetare.

– Vi dyker djupt för att förstå vad som är spännande, kul och utvecklande för oss alla. Men nyckeln i studiebesöken är ju att vara på plats hos företaget, höra hur de tänker och arbetar och sedan få komma ut och se och lära i deras verklighet.

 

Viktig summering

En viktig del i besöket är summeringen, där alla berättar för gruppen vad de upptäckt, vad de tar med sig från besöket och även vad företaget tänker om deltagarnas reflektioner.

-Vi lär bäst när vi träffar varandra och får nya insikter och kontakter. Våra företag visar det som fungerar hos dem, men delar även med sig av sina utmaningar.

– Det finns mycket digital teknik idag, men inget går upp mot en riktigt bra mötesplats. Att faktiskt träffa kollegor och att se, lära och utvecklas tillsammans.

Artikel ur PLANs medlemsskrift Planetern nummer 2 2016,som produceras av Intelligent Logistik. 

Läs mer om PLAN-konferensen HÄR

 


Läs mer