Nytt kyllager förlänger grönsakssäsongen

juli 4, 2018 Lager , Miljö/CSR

Nytt, klimatstyrt lager i Bjuv ska förlänga säsongen för svenska grönsaker. Foto: Foodhills.

Säsongen för svenskodlade grönsaker ska bli längre. Det är tanken när Sydgrönt etablerar sig hos Foodhills i Findus gamla lokaler i Bjuv.
– Med ett svenskt kokeri för rödbetor, ett nytt klimatstyrt lager och packeri kan vi tillgodose den ökande efterfrågan på svenska grönsaker under en större del av året, säger Sara Berger vd på Sydgrönt, i ett pressmeddelande. 

Det nya klimatstyrda lagret i Bjuv, där luftfuktighet och kyla kan optimeras för olika grönsaker, innebär att en betydande del av importen kan ersättas med svenskodlade grönsaker.
– Vi ser en snabbt växande trend för grönsaker i allmänhet och för svenskodlade grönsaker i synnerhet, säger Sara Berger, vd på Sydgrönt. Konsumtionen har fördubblats sedan år 2000.

I första hand är kyllagret tänkt för olika sorters kål men det ska kunna anpassas till olika sorters grönsaker. Idag står svenskodlad kål för drygt 40 procent av konsumtionen. Med det nya klimatlagret kan andelen på sikt öka till mellan 50 och 60 procent.

– Det här är ett steg på vägen och en viktig pusselbit i förverkligandet av vår vision om ett Livsmedelscentrum för framtidens mat, säger Bengt Persson, vd för Foodhills.

Den nya anläggningen i Bjuv kommer att sysselsätta 6-10 personer. Inlagringen av höstens skörd börjar i oktober.


Läs mer