Ica tar över del av golfbanan i Brunna

september 24, 2019 Lager , Logistik , Logistiklägen
Ica tar över del av golfbanan i Brunna

Det är den sydöstra delen av Kungsängens golfbana “Kings Course” som Ica nu tar i besittning för framtida logistikprojekt. Bild Golfstar

Golfstar som driver Kungsängen Golfbana släpper en del av arrendet på sin golfbana till Ica Fastigheter, som köpte marken där golfbanan ligger i våras. Totalt försvinner nio hål på “Kings Course” – en del av banan som ligger närmast Icas andra logistiktomt i Brunna. Detaljplanearbetet för marken är påbörjat, men planen för vad tomten ska användas till är ännu hemlig.

Ica Fastigheter äger och utvecklar de fastigheter som Ica bedriver sin verksamhet i, däribland logistik och lagerverksamhet. För att bygga upp ett nytt lager för e-handel i Stockholm så förvärvade Ica Fastigheter en tomt i logistikområdet i Brunna under 2018. Där planerar man nu att bygga ett ca 25 000 kvm stort e-handelslager tillsammans med Ocado som ska stå klart 2021. Men tydligen så räckte inte den marken till för Icas logistikplaner. 

I februari i år förvärvade Ica Fastigheter en 1,3 miljoner kvm stor fastighet intill tomten för bolagets nya automatiserade e-handelslager. På marken driver företaget Golfstar idag en 36-håls golfbana med ett långt arrendeavtal. 

Det har sedan dess spekulerats i vad Ica ska använda marken till, och nu börjar bilden klarna. I slutet av sommaren tecknade Golfstar och Ica ett nytt avtal som innebär att Golfstar släpper nio hål till Ica.

– Avtalet innebär att Golfstar avstår en del av arrendet till Ica Fastigheter och på den marken kan det komma att byggas ytterligare lagerlokaler. Ica Fastigheter är nu i färd med att ansöka om en ny detaljplan som kommunen därefter måste ta beslut om, kommenterar GolfStars koncernchef Stefan Silfver.

Det är i dagsläget klart att golfanläggningen får behålla 27 golfhål på lång sikt; 9 från Kings Course och 18 från Queens Course.

– Under förutsättning att detaljplanen godkänns av kommunen så kommer ”Nya GolfStar Kungsängen” tidigast kunna vara klart till säsongen 2021. Fram till dess spelas banorna som de idag presenteras med undantag för ett par mindre modifieringar, säger Stefan Silver. 

– Vi kommer att kommunicera våra planer längre fram, säger Christian Fredrixon. Foto Ica Fastigheter

Ica Fastigheters strategi- och investeringschef Christian Fredrixon är återhållsam med informationen kring planerna på den nya logistiktomten. 

– Vi låter Golfstar kommentera avtalet och vad det innebär, men jag kan bekräfta att diskussionerna om en ny detaljplan är igång med kommunen, och att vi förmodligen kommer att börja använda ett hörn av tomten i samband med bygget av vårt nya e-handelslager. 

Spekulationer finns om att Ica planerar att placera ett nytt lager för butikslogistik i Brunna, och eventuellt lämna dagens lagerlösning i Västerås, något Christian Fredrixon varken bekräftar eller dementerar. 

– Vi kommer att kommunicera våra planer för marken längre fram. 

Av Hilda Hultén