Zalandos lager i Brunna invigt

januari 28, 2019 IT/Teknik , Lager

Zalandos nya Brunnalager. Foto Zalando.

På torsdagen invigdes Zalandos nya lager i Brunna, som vann Intelligent Logistiks pris Årets Logistiketablering 2018. Invigningen skedde tillsammans med sammans med samarbetspartnern Ingram Micro. Lagerlokalen är utrustad med, för Sverige och Zalandos räkning, mycket avancerad automationsteknik.

Med nya automatiserade lösningar vill Zalando öka effektiviteten för att möta sina tillväxtmål och komplettera och ge stöd åt sina anställdas manuella arbete. Automatiseringen i den nordiska lagerlokalen lägger fokus på utgående processer, med fokus på kortare leveranstider till kunder. Det automatiserade systemet anpassar sig obehindrat efter aktivitet, såsom förändringar i inventeringen och tendenser i efterfrågan.

– Zalando tror på kombinationen av ledande automatiserade lösningar och engagerade anställda. Tyngre arbetsbördor minskar genom att våra automationstekniker utför uppgifter som är monotona och icke-ergonomiska. Det ökar dessutom effektiviteten. Bättre och snabbare lagerarbete gör att vi kan behandla beställningar snabbare, och våra kunder kommer att dra nytta av snabbare leveranstider, kommenterar Jan Bartels, VP för kunddistribution och logistik på Zalando.

Cirka 50 “GreyOrange butlers”, självstyrande mobila robotar som lastar av och transporterar varor, kompletterar medarbetarnas manuella arbete i logistikcentret. Lagerlokalen har en golvyta på cirka 30 000 kvadratmeter, vilket motsvarar cirka tre fotbollsplaner.

– Vi på Ingram Micro, den globala ledaren inom Logistics, Commerce & Device Lifecycle Services är mycket stolta över vårt samarbete med Zalando. Vi är glada att ingå i det som sannolikt kommer att bli ett av de största logistikuppdragen i Norden. Att bygga upp en stor organisation med en stark kultur och anställa runt 500 personer från många olika länder är utvecklande och tillfredsställande, kommenterar Joakim Samuelsson, affärsansvarig i Norden för tredjepartslogistik på Ingram Micro.

Logistikcentrets plats nära Stockholm valdes främst för sin avancerade infrastruktur och strategiska position vilket gör den perfekt för leveranser till nordiska kunder. Läget kan också göra det möjligt att på sikt erbjuda dagen-efter-leveranser till de nordiska huvudstäderna och samma-dag-leveranser till Stockholm.

– Norden har varit en av de snabbast växande regionerna för Zalando och vi vill öka tillväxten, både i fråga om avkastning och aktiva kunder. För att kunna göra detta måste vi komma närmare våra nordiska kunder. Att förkorta leveranstiderna genom att öppna ett logistikcenter i Sverige och erbjuda ett starkt nordiskt utbud är avgörande för vår framtid, kommenterar Kenneth Melchior, Zalandos chef för norra Europa.