Svensk snabbväxare inom e-handel

oktober 22, 2012 IT/Teknik , Logistik , Produktion , Transport

E-handelsaktören Sportamore har växt ut sitt gamla lager och precis flyttat till större i Spånga. Nu är siktet inställt på expansion i övriga Norden och Europa.

Av Hilda Hultén

E-handelsföretaget Sportamore säljer sportkläder och träningsutrustning till kunder över hela Sverige. Bolaget grundades 2009 och sedan e-butiken lanserades i maj 2010 vuxit till Nordens största sportbutik online med omkring 60 anställda och en omsättning på ca 68 miljoner kronor.
– Vi har ett uttalat mål att omsätta 800 miljoner kronor år 2016, berättar Sportamores logistikchef Ulrika Lindgren.
 

Lagerflytt till Spånga
Hon har haft en hektisk höst. I början september genomförde Sportamore en lagerflytt på en helg. Det gamla lagret på 1 200 kvm i Solna var för trångt och företaget flyttade till nya, 8 000 kvm stora, lagret i Lunda industriområde utanför Spånga i norra Stockholm.
– Vi behövde större lokaler och hittade en lokal som passar verksamheten i Lunda. Det ligger nära vår transportpartner och uppfyllde kriteriet att det låg inom en mils radie från vår administrativa avdelning, säger Ulrika Lindgren.
– Allt har gått helt enligt plan, vi genomförde lagerflytten på 60 timmar. Det nya lagret innebär att vi kan fortsätta vår offensiva tillväxtplan, samtidigt som vi får rätt förutsättningar att effektivisera och ytterligare förbättra servicegraden.

Expanderar i Europa
Nu satsar företaget på expansion i Norden och övriga Europa.
– Det första steget är Norden, vi lanserar egna e-butiker i Norge, Danmark och Finland under första halvåret 2013.
Att Sportamore växt så snabbt tyder på att det funnits en öppning på marknaden inom sport på nätet, och att ingen renodlad nätaktör tidigare satsat på att bli en duktig generalist.
– Tanken är att vi ska erbjuda allt du och din familj behöver för sport och fritid på ett ställe.
Men enligt Ulrika Lindgren finns det flera starka aktörer.
– Vår stora konkurrent är väl stadium.se, men det är många större sportkedjor som satsar på nätet nu, både XXL och Interport har börjat med eller sagt att de ska satsa på e-butiker.

Leveransvillkor viktigt
Sportamore säljer över 450 varumärken, 10 000 produkter från ca 30 sporter. Sidan besöks av över 1 miljon besökare varje månad. Men att driva e-handel kräver inte bara bra produktsortiment för att lyckas. Kundnöjdhet och bra leveransvillkor är helt avgörande för att lyckas på nätet, något Sportamore tycks ha tagit fasta på. Två år i rad, 2010 och 2011, har kedjan utsetts till årets nätbutik av siten Prisjakt i kategorin Årets sport-och fritidsbutik. Motiveringen löd ”2010 års nykomling Sportamore har en föredömligt användarvänlig butik, fri frakt och fria returer samt en kundservice som Prisjakts medlemmar berömmer. Visst blev det pris även i år!”

Samarbetar med Posten
Inför expansionen i Norden har företaget valt att samarbeta med Posten Logistik.
– Vi hade en lista med kriterier gällande lösningar för expansion i Norden och Europa. Posten kan uppfylla dem. Vi förväntar oss att Posten blir en förlängning av vårt varumärke, vilket resulterar i att kunden blir nöjd, säger Ulrika Lindgren.
Förutom brev skickar Sportamore många mindre försändelser, och en anledning till samarbetet är just Postens helhetslösningar med både paket och varubrev.
Hämtningen av paket sker två gånger om dagen på vardagarna samt på söndagar.


Läs mer