Schenkers robotlager i Arlanda fullt igen

maj 16, 2019 IT/TEKNIK , LAGER , LOGISTIK
Schenkers robotlager i Arlanda fullt igen

Schenker robotlager i Arlandastad har fått två nya hyresgäster sedan Lekmer lämnade lagret. Foto DB Schenker

Under 2018 flyttade den Axfood-ägda apotekskedjan Apohem in i DB Schenkers robotlager i Arlandastad. Nu har de fått sällskap av en till TPL-kund – inom hemelektronik.”Tanken är att båda dessa kunders verksamhet ska växa, så lagret är i princip fyllt nu” säger Håkan Nydén, chef för kontraktslogistik på DB Schenker Sverige.

År 2015 investerade DB Schenker Logistics i ett robotlagar vid sin TPL-anläggning i Arlandastad, där leksaks-e-handlaren Lekmer flyttade in 2016, en anläggning som levererades av Swisslog. Men satsningen på automation gick av olika anledningar inte som önskat och Lekmer drogs med stora leveransproblem. Så under 2017 köptes då Qliro-ägda Lekmer av konkurrenten Babyshop, varpå lagerverksamheten flyttades till Babyshops nybyggda anläggning i Jönköping.

Mats Grundius, vd DB Schenker Sverige. Foto Hilda Hultén

– Det finns nog flera olika sanningar om vad som gick fel. Men efter inkörningen så har anläggningen fungerat väldigt bra, och för oss som TPL-aktör har det handlat om att hitta rätt typ av gods. Så här i efterhand kan man ju konstatera att leksaker inte var helt rätt gods, säger DB Schenkers Sverige-vd Mats Grundius.

Efter att Lekmer flyttade 2017 tog det ungefär ett år att hitta en ny kund till robotanläggningen. Det blev den Axfood-delägda apotekskedjan Apohem, som flyttade in under sommaren 2018. Och nu har Schenker fått in ännu en kund i Arlandastad som utnyttjar robotlösningen. Vilken kunden är vill Schenker ännu inte avslöja.

– Det är en aktör inom hemelektronik med både e-handel och butiksdistribution. E-handelsdelen flyttade in under april och nu väntar vi på de sista lastbilarna med gods för butiksdelen, berättar Håkan Nydén, ansvarig för kontraktslogistik på DB Schenker i Sverige.

Enligt honom är robotlagret, som är en ca 6 000 kvm stor “gods-to-man”-lösning av typen Carry Pick, där robotar hämtar lådor i hyllor och levererar dem till manuella plockstationer, nu i princip fullbelagt.

– Vi skulle eventuellt kunna klämma in en tredje kund i lagret. Men ambitionen är att båda våra befintliga kunder ska växa så i princip så kan man säga att lagret är fullt utnyttjat, säger Håkan Nydén.

Av Hilda Hultén


Läs mer