Schenkers robotlager i Arlanda fullt igen

maj 16, 2019 IT/Teknik , Lager , Logistik
Schenkers robotlager i Arlanda fullt igen

Schenker robotlager i Arlandastad har fått två nya hyresgäster; Apohem och Media Markt. Foto DB Schenker

Under 2018 flyttade den Axfood-ägda apotekskedjan Apohem in i DB Schenkers robotlager i Arlandastad. Nu har de fått sällskap av Media Markt som lämnar Ingram Micro för DB Schenker.”Tanken är att båda dessa kunders verksamhet ska växa, så lagret är i princip fyllt nu” säger Håkan Nydén, chef för kontraktslogistik på DB Schenker Sverige.

År 2015 investerade DB Schenker Logistics i ett robotlagar vid sin TPL-anläggning i Arlandastad, där leksaks-e-handlaren Lekmer flyttade in 2016, en anläggning som levererades av Swisslog. Men satsningen på automation gick av olika anledningar inte som önskat och Lekmer drogs med stora leveransproblem. Så under 2017 köptes då Qliro-ägda Lekmer av konkurrenten Babyshop, varpå lagerverksamheten flyttades till Babyshops nybyggda anläggning i Jönköping.

Mats Grundius, vd DB Schenker Sverige. Foto Hilda Hultén

– Det finns nog flera olika sanningar om vad som gick fel. Men efter inkörningen så har anläggningen fungerat väldigt bra, och för oss som TPL-aktör har det handlat om att hitta rätt typ av gods. Så här i efterhand kan man ju konstatera att leksaker inte var helt rätt gods, säger DB Schenkers Sverige-vd Mats Grundius.

Efter att Lekmer flyttade 2017 tog det ungefär ett år att hitta en ny kund till robotanläggningen. Det blev den nystartade, Axfood-delägda apotekskedjan Apohem, som flyttade in under sommaren 2018. Men nu har Schenker fått in ännu en prestigekund i Arlandastad som utnyttjar robotlösningen: Hemelektronikkedjan Media Markt.

– E-handelsdelen flyttade in under april och nu väntar vi på de sista lastbilarna med gods för butiksdelen, berättar Håkan Nydén, ansvarig för kontraktslogistik på DB Schenker i Sverige.

Enligt honom är robotlagret, som är en ca 6 000 kvm stor “gods-to-man”-lösning av typen Carry Pick, där robotar hämtar lådor i hyllor och levererar dem till manuella plockstationer, nu i princip fullbelagt.

– Vi skulle eventuellt kunna klämma in en tredje kund i lagret. Men ambitionen är att båda våra befintliga kunder ska växa så i princip så kan man säga att lagret är fullt utnyttjat, säger Håkan Nydén.

 

Flyttar tillbaka logistiken

För Mediamarkt är DB Schenkers TPL-anläggning i Arlandastad inte någon obekant miljö. Mellan 2012 och 2015 så skötte DB Schenker butikskedjans e-handel från Arlandastad. Men efter att Mediamarkt 2014 valde att bygga upp en centrallagerfunktion hos Ingram Micro, så fick e-handelsdelen följa efter under våren 2015. Ny flyttar alltså e-handeln tillbaka in i DB Schenkers lager, och tar med sig butikshandeln.

– Vi har haft logistiken uppdelad på flera lager hos Ingram Micro, nu samlar vi allt på ett ställe och får bättre logistik helt enkelt. Flytten har pågått i två månader och det är idag som lösningen går helt live, men flytten har fungerat över förväntan bra, säger Michael Rylander, logistikchef på Mediamarkt.

Omkring 30 procent av Mediamarkts totala volymer passerar genom lagret, resten skickas direkt till butik.i Robotlagret hanteras främst smågods, både för onlinehandeln och butiksdistributionen, men även pallhantering och manuellt plock ingår i lösningen.

– Tanken är att vi ska öka andelen av vårt sortiment som finns i eget laget, och även öka standardsortimentet online rejält. Men elektronikbranschen präglas av en liten andel volymvaror och en väldigt lång svans, så allt i vårt beställningssortiment kommer aldrig att kunna finnas i det egna lagret, förklaras Michael Rylander.

Av Hilda Hultén