Sveriges bästa logistikläge prisat i Göteborg

Arvid Guthed och Daniel Göök fick ta emot utmärkelsen Sveriges Bästa Logistikläge 2019 på Business Arena i Göteborg. Foto Hilda Hultén.

Torsdagen den 16 maj hölls Business Arena i Göteborg – och ett av inslagen var prisutdelningen av Sveriges Bästa Logistikläge 2019. Arvid Guthed från Göteborgs hamn och Daniel Göök på Borås Stad fick ta emot priset för vinnaren Göteborgsregionens räkning.

Varje år listar tidningen Intelligent Logistik Sveriges 25 Bästa Logistiklägen och under Busines Arena Göteborg på Svenska Mässan den 16 maj passade tidningen på att uppmärksamma Göteborg – som knipit förstaplatsen på listan sedan listningen startade.

– Göteborg är Sveriges Logistikhuvudstad och har otroligt många styrkor, men det finns också utmaningar, inte minst det stora markbehovet för logistik och industri som staden behöver tillgodose, sa Hilda Hultén, chefredaktör på Intelligent Logistik vid prisutdelningen.

På plats för att ta emot utmärkelsen som representanter för Göteborgsregionen var Arvid Gutged, Vice President Port Development på Göteborgs hamn och Daniel Göök, etableringsansvarig på Borås Stad.

– Det är otroligt hedrande och fantstiskt att Göteborg får den här utmärkelsen, men efter 18 år i på förstaplatsen så finns det risk för ett Alexandr Karelin-syndrom, att man blir så van vid att vinna att man inte anstränger sig längre. Vi måste se till att fortsätta vara relevanta även framåt, och där har staden Göteborg flera utmaningar, säger Arvid Guthed.

2019 stod Borås för majoriteten av Göteborgs tillkommande logistikytor, av de 192 000 kvm som byggs i regionen under året så byggs 127 000 i Borås. Det är effekten av hårt, metodiskt arbete för att skapa detaljplanerad, byggklar mark, berättar Daniel Göök.

– Ambitionen är att vi alltid ska ha minst 250 000 kvm byggklar, markberedd mark i kommunen. Det har varit lite svårt just i år med tanke på etableringstrycket, men vi har flera nya områden på gång, både i Viared och på andra ställen i kommunen, och genom samarbetet i Business region borås finns det även etableringsmöjligheter i kringliggande kommuner, säger Daniel Göök.