Nytt fordonsledningssystem för ellastbilar

december 17, 2013 IT/Teknik , Miljö/CSR , Transport

Holländska CombiPakt UA installerar fordonsdatorn TX‑MAX GO från Transics i sina nya ellastbilar. Transics har också tagit fram en extra funktion som gör att speditören får ett larm både vi sms och i sitt backoffice-program om uppladdningen av bilarna avbryts.

Uppskattningsvis finns det idag drygt 3 000 laddningsbara elbilar i Sverige varav omkring 500 är lätta ellastbilar. Transics tror på en stadig tillväxt inom detta område.

– El-lastbilar är en mycket intressant utveckling inom transportområdet. Även om det är svårt att sia om hur snabbt det kommer att gå, är det väldigt viktigt för oss att våra system redan idag är anpassade för elbilsmarknaden, säger Jan Andersson, säljansvarig för den nordiska marknaden på Transics i ett pressmeddelande. 

– Holland är första steget och vår förhoppning är att även Norden snart kommer att vara intresserade av denna framtidslösning.

CombiPakt UA bildades 2012 utifrån ett initiativ från den holländska företagarföreningen TPN-WEST. Konceptet var att samla transporter från företag i trakten av staden Nijmegen och leverera dem på ett miljövänligt sätt för att minska CO2-utsläppen och samtidigt lätta på trafiktrycket. 2013 köpte man tre elektriska Smith Newton-bilar som nu är utrustade med TX-MAX-GO.

– Våra lastbilar har ett litium-jon-batteripaket som räcker för en normal arbetsdag och nu när våra bilar är utrustade med TX-MAX GO tar vi hållbarhet till en ny nivå, kommenterar Harold van den Broek, vd CombiPakt UA.

TX-MAX GO förenklar förarens arbete i lastbilen. Den inbyggda lastbilsnavigationen leder föraren till nästa destination på ett smidigt sätt. Navigationen baseras på fordonsdatorns digitala vägbeskrivningar. Föraren kan problemfritt slutföra och rapportera varje aktivitet via en användarvänlig pekskärm. Dessutom varnas föraren vid eventuella överträdelser eller nödsituationer. Administrativa uppgifter och manuell inmatning begränsas till ett minimum och föraren kan hålla sig till att planera de dagliga transporterna.

Transics International NV grundades 1991 och har huvudkontor i Leper, Belgien.


Läs mer