Nattarbetande kranar fyrdubblar effektiviteten

januari 9, 2015 IT/Teknik , Logistik , Transport

 Helautomatiska kranar som arbetar dygnet runt. Det är en viktig orsak till att Clas Ohlsons logistik blivit fyra gånger mer effektiv, uppger transportchefen i ett pressmeddelande.

Med cirka 200 butiker runtom i Norden och Storbritannien – och fler nya på gång – är Clas Ohlson definitivt en detaljhandelsgigant av internationella mått. Men storheten till trots har den forna lilla postorderfirman kvar sitt hjärta i lilla svenska Insjön, ett samhälle med 2 000 invånare. Härifrån tar Clas Ohlson språnget ut i världen.

Företagets första fristående centrallager etablerades 1995 och har sedan dess byggts ut i fem etapper. Från början var det 8 000 kvadratmeter stort, sedan har det expanderat till dagens 77 000 kvadratmeter, med plats för sammanlagt 120 000 pallar.

Transportchef Peter Bergestål:

”De helautomatiserade kranarna är i rörelse dygnet runt. På natten, när ordrarna från butikerna (som alla är lagerlösa) plockas hem, organiserar kranarna varorna i den turordning ordrarna kommit in. Den äldsta ordern placeras alltså längst fram i gången, den näst äldsta direkt efter och så vidare”, förklarar Peter Bergestål.

”Sedan körs varorna fram på löpande band till plockarna, redo att sorteras när personalen kommer till jobbet nästa morgon. De behöver alltså inte längre själva gå och hämta prylarna, som förr. Det gör att vi nu är fyra gånger så effektiva