Halvautomatiska bilar om 5 år säger Volvo

januari 9, 2015 Forskning , IT/Teknik

Transportforum som går i Linköping 8-9 januari, är Nordens största transportkonferens med i år över 1600 deltagare.

Men hon var tillräckligt ödmjuk att medge att det eftersatta järnvägsunderhållet inte bara var Alliansens fel utan hade uppstått “under decennier”.Inledningstalaren var i år nya infrastrukturministern Anna Johansson talade om stora infrastruktursatsningar, om behovet av ökad samordning av järnvägsunderhållet och om att säga nej till att anlita bluffföretag för tarnsportuppdrag.

Första dagen av Transportforum 2015 torsdagen den 8 januari präglades annars av tankar kring självgående bilar.

Enligt Volvos säkerhetsstrateg Anders Eugensson, som inledningstalade om självkörande bilar, kommer det bara att dröja fem, sex år innan både person och lastbilar kan ta de första stegen mot att bli autonomtiska.

”Men innan vi har fordon där man bara knappar in en adress och lutar sig tillbaka under färden – kommer att dröja jättelång tid”, tillade Ander Eugensson dock försiktigtvis.

På paneldebatten, där bland andra Transportstyrelsens väg- och järnvägsdirektör Birgitta Hermansson deltog, sa hon att det är väldigt tydligt att den stora utmaningen ligger i den period då fordonen ännu inte är automatiserade fullt ut, och där infrastrukturen inte hunnit anpassas.