Mediamarkt flyttar till TPL-automation 

augusti 29, 2019 IT/Teknik , Lager
Mediamarkt flyttar till TPL-automation 

Mediamarkt har flyttat in i DB Schenkers Carry Pick-robotlager i Arlandastad.
Foto Swisslog

I mitten av maj lämnade Mediamarkt sin TPL-lösning hos Ingram Micro för DB Schenkers automatiserade robotlager i Arlandastad – samma lager som Lekmer hade före man blev uppköpt av Babyshop. 

– Flytten har gått över förväntan. Målet är att öka online-handeln och helt enkelt att förbättra vår logistik, säger logistikchef Michael Rylander. 

Av Hilda Hultén

Planeringen har pågått i ett år och flytten i två månader. Den 20 maj gick det nya logistikupplägget live.

– Flytten har fungerat över förväntan, mycket tack vare att både vi och DB Schenker har haft erfarna projektledare som ägnat sig fullt ut åt den här omställningen, säger Michael Rylander, head of supply chain & logistics på Mediamarkt Sverige.

I robotlagret hanteras smågods, både för online och butik, men även pallhantering och manuellt plock ingår i TPL-lösningen. Omkring 30 procent av Mediamarkt Sveriges omsättning, ca 4,5 miljarder per år, passerar genom det nya lagret. Resten av volymerna är butiksvaror som går till kedjans 28 butiker i Sverige, direkt från leverantörer.

Leksaker – fel gods

Det var 2015 som tredjepartslogistikern DB Schenker Logistics investerade i ett robotlager, levererat av Swisslog, i sitt lager i Arlandastad för kunden Lekmers räkning. Robotlagret är en ca 6 000 kvm stor “gods-to-man”-lösning av typen Carry Pick, där robotar hämtar hyllor och levererar dem till manuella plockstationer. Lekmer drabbades dock av stora leveransproblem och 2017 såldes då Qliro-ägda Lekmer till Babyshop, varpå lagerverksamheten flyttades till Babyshops lager i Jönköping.

– Det finns nog flera olika sanningar om vad som gick fel, men efter inkörningen så har robotanläggningen fungerat väldigt bra. För oss som TPL-aktör har det handlat om att hitta rätt typ av gods, så här i efterhand kan man ju konstatera att leksaker nog inte var helt rätt, säger DB Schenkers Sverige-vd Mats Grundius.

Efter Lekmers sorti tog det drygt ett år att få in en ny kund i lösningen. Sommaren 2018 flyttade nystartade, Axfood-delägda apotekskedjan Apohem in och nu har alltså även Mediamarkt fyllt på.

– Vi skulle eventuellt kunna klämma in en tredje kund, men ambitionen är att båda dessa kunder ska kunna växa i lösningen, så i princip så kan man säga att lagret är fullt, säger Håkan Nydén, ansvarig för kontraktslogistik på DB Schenker Sverige.

Flyttar tillbaka 

För Mediamarkt är lagret i Arlandastad  en bekant miljö; under 2012–2015 skötte DB Schenker butikskedjans e-handel just härifrån – innan lagret automatiserades. 2015 valde Mediamarkt att centralisera sin logistik till TPL-aktören Ingram Micro och e-handeln flyttade ut – men flyttar nu alltså tillbaka –  tillsammans med butikshandeln.