Lidl först ut med off-peak-leveranser i Stockholm

juni 3, 2014 IT/Teknik , Logistik , Miljö/CSR , Transport
Lidl först ut med off-peak-leveranser i Stockholm

I våras fick Lidl ta emot PostNord Logistic Award. Här logistikchef Mikael Hemmingsen vid prisutdelningen i Stockholm i mars. Foto Hilda Hultén

Stockholm blir först i landet och Lidl blir första butikskedja i Sverige att satsa på s k off-peak-leveranser.

– Vi testar nattleveranser med med specialutrustade elhybridbilar från vårt centrallager i Rosersberg strax norr om Stockholm till fem av våra butiker i Stockholms city, säger Mikael Hemmingsen, logistikchef Lidl Sverige.
Idag är Lidls logistikkedja den mest miljöanpassade av alla daligvarukedjor i Sverige.
– Huvuddelen av alla inleveranser till vårt nya centrallager går med tåg. Vi utnyttjar nu den nya Årstaterminalen. Om mindre än ett år kan leveranserna gå via den nya kombiterminalen i Rosersberg, säger Mikael Hemmingsen.

Första i sitt slag

Projektet, som startar den 3 juni, är det första i sitt slag i Sverige. Stockholms kommun har gett dispens till åkeriet Svebol Logistics från nattförbudet om leveranser som annars gäller mellan 22 och 6 på morgonen.
– Vi är mycket stolta över att vara först att leverera varor på detta sätt och med tystgående elhybridbilar. Det passar väl in i vår strävan att minska koldioxidutsläppen. Men det förbättra också servicen för våra kunder och för butikspersonalen att alla varor redan finns på plats när butikerna öppnar, säger Katarina Rosenqvist , CSR-ansvarig på Lidl Sverige.
– Vi blir de första Lidlbutikerna med denna lösning, men våra tyska ägare har gett oss full stöd för detta och visat stort intresse för projektet, säger hon.
Även om det blir obekvämare arbetstider så ser förarna det som en fördel att slippa dagens bilköer och trängseln på gatorna vid leveranser under dagtid.
Lyften på elhybridlastbilen har en ljuddämpande matta som gör att bullret minskar väsentligt.
En stor utmaning för citylogistik i Stockholm är ljust trängsel och köer som gör att åkerierna behöver flera distributionsbilar här än på andra håll eftersom bilarna så ofta sitter fast i köer.
– Vi har antagit en ny framkomlighetsstrategi för Stockholms stad. Vi måste tala mer om hur leveranstrafiken ska fungera i Stockholm, sa trafikborgarrådet Ulla Hamilton innan hon klippte bandet till Lidls nya elhydridbil av märket Volvo.
Ännu har Volvo bara levererat ett 60-tal sådana bilar i Europa.
– Men vi har sett en ökad efterfrågan främst på gasdrivna bilar, inte minst från England, där gasen också är relativt billig, säger Christina Eriksson, från Volvo Lastvagnar.

Av Gösta Hultén


Läs mer