Första containertrucken med hybriddrift till Helsingborg

Första containertrucken med hybriddrift till Helsingborg

Foto: Konecranes

I fredags hade truckföretaget Konecranes premiärvisning av sina nya reach stackers med hybriddrift i Helsingborgs hamn. Truckarna är de första i sitt slag i världen.

I Helsingborgs hamns containerterminal testas just nu en ny typ av hybridtruckm Konecranes reach stacker med hybriddrift för containerhantering.

Trucken har lyftkapacitet på 45 ton, diesel-elektrisk hybriddrivlina, elektrifierat hydrauliskt lyftsystem och elektriskt energilager. Trucken ska kunna minska bränsleförbrukningen med minst 30 %.

– Reach stackern drivs av elmotorer som alla kan verka regenerativt. Den energi som regenereras från bromsning och sänkning av last lagras för senare återanvändning. Detta resulterar i en betydande minskning av dieselförbrukning och miljöpåverkan. Samtidigt är produktiviteten ökad i form av snabbare respons och högre acceleration, kommenterar Anders Nilsson, teknisk direktör, Konecranes.

Fredagen den 11 januari var det premiärvisning av trucken i containerterminalen i Helsingborgs hamn.

– Vårt goda samarbete med Konecranes resulterar löpande i förbättringar av funktioner på våra befintliga truckar och det är med stor entusiasm som vi nu testar den nya reach stackern med hybriddrift, kommenterar Mats Fernebrand, servicechef, Helsingborgs hamn.


Läs mer