Den uppkopplade försörjningskedjan präglar Cemat 2018

februari 14, 2018 IT/Teknik , Logistik , Produktion
Den uppkopplade försörjningskedjan präglar Cemat 2018

I en tid präglad av ökad näthandel måste hela försörjningskedjan omprövas. Svaret är den uppkopplade försörjningskedjan, som även är huvudtema för årets Cemat 23-27 april, som i år slagits ihop med Hannovermässan. 

Intralogistik är ett område som bedöms växa starkt inom industrin de kommande åren. Över 30 utställare på Hannovermässan och Cemat den 23-27 april, presenterar den senaste tekniken för olika segment i försörjningskedjan, där “Den uppkopplade försörjningskedjan” är huvudtema för mässan.  

Åtta av tio tillverkande företag i Tyskland har redan tagit sig an utmaningarna med  ‘sammankopplade och digitaliserade supply chains – inte bara i det egna företaget utan genom hela ledet, enligt konsultbyrån Bearingpoint.

– Tillsammans vill vi visa hur framtidens fabrik fungerar och den centrala rollen som kommer att spelas av intralogistik, sa Marc Siemering, senior vice vd för industri, energi och logistik på Deutsche Messe på en pressträff i Stockholm nyligen.

Jungheinrich presenterar ett orderplockningssystem, SMI Handling Systems visar vakumteknik vid produkthantering. Copal visar nya lösningar vid lossning och palletering av containertransporter och bl a nya identifieringslösningar och virtual reality-lösningar visas.

Två forum organiseras; Logistics 4.0 och Logistics Solutions Forum med lösningar för detaljhandel och livsmedelsindustri.  En rad föreläsningar kommer att handla m ämnen som blockchain, IT-säkerhet, människa-maskin-kommunikation, digital shadows, artificiell intelligens, 3D-printing, augmented reality, intralogistiska drönare, plattformar och agil projektledning.

Gunnar Bolmsjö. Foto Lena Sonne

–  Industri 4.0 är nästa industriella revolution och utvecklingen går snabbare än någonsin, säger Gunnar Bolmsjö, professor i Lund och hänvisar till robotiseringen och digitaliseringen.

– Kina, Sydkorea, USA, Tyskland och Japan beställer flest robotar och danskarna är före oss, säger han.

Det kan bero på att Sverige sedan länge har en hög grad av robotisering.

– Jag hoppas på många besökare från Sverige säger Linda Steen från Trade Fair Agency i Stockholm. Foto Lena Sonne

Eton Systems AB från Göteborg är en av de svenska utställarna på mässan. De bidra med sin kunskap hur man bygger en smart industri. Linda Steen från Trade Fair Agency – Cemats representant i Sverige – som organiserat pressträffen i Stockholm hoppas på många besökare från Sverige.

 

Hannover Messe är världens största mässa för industriell teknologi och hade förra året 200 000 internationella besökare från 100 länder. I år är Mexico partnerland.

Cemat är den ledande mässan för intralogistik och Supply Chain Management och hade omkring 1 000 utställare sist mässan hölls 2016.

År 2018 arrangeras Cemat för första gången parallellt Hannovermässan, vilket samlar tekniska lösningar och innovationer för industri och intralogistik på en och samma plats, då kopplingen mellan Industry 4.0 och Logistics 4.0 blir allt tydligare.

Av Lena Sonne

 

Intelligent Logistiks läsare går gratis på Cemat!

Genom ett samarbete med Cemats svenska agent Trade Fair Agency kan Intelligent Logistik erbjuda läsare gratis entrékort till Cemat. Värdet är ca 700 kr och gäller för mässans alla dagar. Entrekortet gäller även för Hannovermässan. För att få ditt kostnadsfria entrékort, vänligen kontakta Trade Fair Agency på biljetter@tradefairagency.se.

Ange Intelligent Logistik som referens.


Läs mer