Dagabs nya Jönköpingslager invigt

december 14, 2018 IT/Teknik , Lager
Dagabs nya Jönköpingslager invigt

Dagabs koncernchef Klas Balkow och vd Nicholas Pettersson inviger lager Jönköping

Koncernchefen Klas Balkow lastade den första pallen på det löpande bandet och tryckte sedan på startknappen. Därmed var Dagabs nya automatiserade färskvarulager i Jönköping invigt – och den första ordern gick iväg.

Det nybyggda rikslagret i Torsvik kommer fullt utbyggt hantera cirka 50 000 kollin om dagen, vilket kan jämföras med det gamla lagrets maxkapacitet på 35 000 kollin.

Automationslösningen, från Knapp, kommer att förse Axfoods butikskedjor runt om i Sverige med färska varor, även de som används för färdiga måltidslösningar och deliprodukter, något som alltmer efterfrågas av svenska konsumenter.

– Det här är första steget i en långsiktig strategi där vi utvecklar hela varuflödet, bland annat genom att automatisera stora delar av det traditionella lagerplocket. En effektiv och dynamisk logistik tillsammans med utveckling av sortimentet är en viktig del i ett förbättrat kundmöte för våra kedjor Willys och Hemköp, säger Nicholas Pettersson, vd för Dagab.

Det nya lagret i Jönköping kommer att vara i full drift under första kvartalet 2019.

Vid Axfoods delårsrapport för tredje kvartalet 2018 berättade koncernchef och vd Klas Balkow att Axfood också planerar att bygga ett nytt högautomatiserat lager för både e-handel och butik i Stockholm till 2023. Under en fyraårsperiod uppskattas investeringsbehovet för automationen till cirka 400‒600 miljoner kronor årligen.

Fakta Dagabs rikslager för färskvaror:

Plats: Barnarpsvägen 100, Torsvik, Jönköping

Storlek: 10 775 kvm.

Antal anställda: 120

Kapacitet: Fullt utbyggt 48 000-50 000 kollin om dagen

Leverantör av automationen: Knapp AG