Corona avslöjar svagaste länkarna – underleverantörerna

mars 17, 2020 IT/Teknik , Produktion
Corona avslöjar svagaste länkarna – underleverantörerna

Coronavirusutbrottet avslöjar underleverantörerna som de svagaste länkarna i tillverkarnas försörjningskedjor. Detta enligt den globala tech-rådgivaren ABI Research, som menar att företagen hädanefter kommer lägga mer pengar på affärssystem som håller koll på riskerna i råvaruförsörjningen.

För de flesta företag innebär utbrottet av Covid-19 framförallt att de anställda jobbar mer hemifrån och fler distansmöten än vanligt. Men för tillverkande företag ser situationen annorlunda ut eftersom, trots att många investerat i automation som minskar personalbehovet i produktionen, är man fortfarande beroende av materialförsörjning.
Effekten av coronaviruset är både global och oförutsägbar, och den supply chain-chock som viruset orsakar kommer oundvikligen skära i den globala tillverkningens uppskattade totalomsättning på omkring 15 biljoner US-dollar för 2020, enligt ABI Research.
Korta och långa effekter
Viruset får effekter på kort och lång sikt.

Michael Larner, foto ABI Reserach

Initialt kommer fabrikschefer och producenter försöka säkra sin försörjning av råvaror och få ett kvitto på hur stor påverkan de har längre upp i leveranskedjan och på sina leverantörer, förklarar Michael Larner, analytiker på ABI Research.

På längre sikt kommer tillverkare att behöva göra en omfattande analys för att förstå sin riskexponering, inklusive deras leverantörs leverantörer.

– För att minska riskerna i försörjningskedjan bör tillverkarna se till att ha flera källor till komponentförsörjning, och inte bara från en enda leverantör eller geografisk plats, råder Larner.

För att minska riskerna i försörjningskedjan bör tillverkarna se till att ha flera källor till komponentförsörjning

 

Högre ERP-kostnader

När det gäller mjukvara förutspår ABI Research att de störningar som Covid-19 innebär kommer att innebära ökade utgifter för tillverkande företags resursplanering (ERP) till totalt 14 miljarder US-dollar år 2024. Många ERP-plattformar innehåller moduler för lagerkontroll och försörjningsplanering, men enligt ABI kommer många nu vända sig till specialleverantörer. 

– Försörjningsstyrning kräver programvara som inte bara följer produktionen utan även fungerar för riskanalys och simuleringar, så  att företagen kan förbereda sig för den här typen av chocker i försörjningskedjan.

Den senaste tiden har Industri 4.0 fått stor uppmärksamhet; men där fokuserar man främst på verksamheten innanför fabriksväggarna, menar han.

– Med investeringar i robotik, IoT-sensorer och annan teknik antar man att monteringslinjerna får ett jämnt flöde av råvaror. Covid-19 visar att tillverkare behöver vara lika fokuserade på sina leverantörers kapacitet som på sitt fabriksgolv, avslutar Michael Larner.

Covid-19 visar att tillverkare behöver vara lika fokuserade på sina leverantörers kapacitet som på sitt fabriksgolv