Bygger höglager för frysta köttbullar

november 25, 2014 IT/Teknik , Lager , Produktion

I december nästa år ska Dafgårds nya höglager för frysta färdigrätter i Källby vara klart. För bygget står SSI Schäfer. 

I tre generationer har familjeägda Dafgårds utvecklat och levererat frysmat till hungriga kunder. Allt startade under 1930-talet då Gunnar Dafgård stod på torget i staden Lidköping och sålde produkterna. I takt med att framgången ökade, blev Gunnar Dafgård en sann entreprenör inom frysmat-industrin och var den första i Sverige att förbereda och sälja paketerade köttbullar och handrullade kåldolmar.

Företaget har växt snabbt, idag har Dafgårds cirka 1 000 anställda och producerar 400 000 köttbullar i timmen.

– De senaste åren av tillväxt har skapat en utmaning för vår logistik, säger Anders Dafgård, teknisk chef på Dafgårds.

– Våra lagerutrymmen är för närvarande för små och vi har inte tillräckligt med förvaringsplats för en framtida tillväxt. Under högsäsong behöver vi till och med utnyttja extern förvaring för våra produkter. Vår logistiska process har blivit för dyr, så vi bestämde oss för att centralisera alla våra lager och bygga ett toppmodernt logistikcentra. 

Företaget skrev kontrakt med SSI Schäfer avseende ett nytt djupfrys-lager i Källby för förvaring av Dafgårds produkter, i en temperatur av -28°C. Det nya höglagret ska ha över 30 000 pallplatser, styrda av sex EXYZ-kranar för dubbel djuplagring och hämtning. Leveransen inkluderar även ett Conveyor-system som är direkt kopplat till produktionsanläggningen, ett nytt distributionsområde och logistikmjukvaran WAMAS.

– Vi blev valda som leverantörer för Dafgårds nya lager genom att vi föreslog den bästa lösningen utifrån Dafgårds specifika behov, kommenterar Anders Bohlin, säljansvarig på SSI Schäfer

– Lösningen ger framförallt Dafgårds en snabbare order-uppföljning, noggrannare lagerkontroll och minskar den tid som idag läggs på trucklastning. 

Byggprocessen har nyss börjat och det nya djupfryslagret förväntas vara klart i december 2015.


Läs mer