Rustas nybygge i Norrköping tar form

november 26, 2014 Arbetsmarknad , Fastigheter , Lager , Logistiklägen
Rustas nybygge i Norrköping tar form

I maj togs första spadtaget till Rustas nya centrallager på Malmölandet norr om Norrköping. Det 63 000 kvm stora jättelagret ska ha 300 anställda och  vara klart nästa höst.

Rusta har funnits på den svenska marknaden i nära 30 år och har idag 76 varuhus i Sverige. 2014 invigdes fem varuhus i Norge, vilket är den första utlandsmarknaden som företaget expanderar till. Rustas lager har sedan många år varit belägna i Småland, men med de senaste årens kraftiga expedition har Rusta vuxit ur lagerkostymen och bygger därför ett helt nytt centrallager i Norrköping.

Det nya centrallagret ska bli 63 000 kvm och tas i drift under hösten 2015. Lagerbygget ska också bidra till att ytterligare stärka Rustas konkurrenskraft för en fortsatt tillväxtökning på 10-15% per år.

– Målsättningen med den nya anläggningen är att ytterligare stärka Rustas konkurrenskraft genom ökad kapacitet till varuhusen i Sverige och Norge och att effektivisera lagerhållning, plockprocesser och distribution, säger Magnus Hallin, logistikchef Rusta i ett pressmeddelande.

Det är Rustas lager i Landsbro och Nässjö som nu läggs ned. Rusta räknar med att omkring 20 procent av de 150 anställda i Nässjö och Landsbro flyttar med när Norrköpingslagret tas i drift under hösten 2015. Resten av de 300 som behövs ska nyrekryteras.Kapaciteten kommer att bli ca 150 000 pallplatser och ha omkring 300 medarbetare. Kapaciteten är betydligt större än de befintliga lagren, i Nässjö med sina 25 000 m2 och 36 000 pall och Landsbro, som är 20 000 m2 och har 29 000 pallplatser.

Närheten till hamnen och till Stockholm, där Rusta har stor del av sin försäljning, är faktorer som fått företaget att välja just Norrköping.

För automationslösningen till det nya lagret står Swisslog. Leveransen består av nio stycken höglagerkranar med tillhörande bansystem och bolagets materialflödessystem (MFCS).

– I uppdraget ingår också ett service- och supportavtal för att säkerställa en stabil och kontinuerligt drift av anläggningen, kommenterar Håkan Furberg, säljansvarig på Swisslog.

Installationen av automationssystemet startar våren 2015 och övertagandet är planlagt till sommaren 2016.


Läs mer