ABB Robotics öppnar för nytt produktområde inom logistik

november 20, 2014 IT/Teknik , Logistik , Produktion
ABB Robotics öppnar för nytt produktområde inom logistik

Svensk-schweiziska ABB har länge varit ledande leverantör av industrirobotar och modulbaserade tillverkningssystem som bygger på robotteknik. ABB har installerat över 190 000 sådana robotar runt om i världen. Men nu vill ABB Robotics introducera en ny global produktgrupp, inriktad på logistik.

– Nu tar vi steget från klassisk tillverkning för att även titta på robotapplikationer för logistik,som distributionscentra och transportnäring, säger Vibeke Gyllenram, chef för den nya produktgruppen inom ABB Robotics.

– Vi är sedan tidigare starka på robotapplikationer för tillverkande industri där både plock, paketering och palletering utgör moment, men då främst inom livsmedelstillverkning. Nu tar vi steget från klassisk tillverkning för att titta på robotapplikationer för tjänstesektorn inom logistik, där distributionscentra och transportnäringen återfinns, säger Vibeke Gyllenram, chef för den nya produktgruppen.
– Vi ser en klar trend mot att ökningen av konsumtionsprodukter ger förändrade logistikflöden och den allt mer växande e-handeln förändrar utbudet till mindre enhetsstorlekar. On-line handel skapar tryck mot kortare ledtider. Effektiv hantering av gods blir allt mer i fokus och manuell hantering är dyr och kan man ersätta denna hantering med automatisering i form robotik så finns det stora vinster att ta hem, menar Vibeke Gyllenram

Vil bli ledande inom logistik
Ännu befinner sig den nya kommande produktgruppen i en analys- och värderingsprocess. I ryggen finns ABBs globala forskningsenheter inom både Europa, USA och Asien.
Målsättningen är att ABB Robotics ska bli en ledande aktör inom logistik vilket i sin tur är ett av de serviceområden som ABB väljer att gå in i under ”Robotics2020” strategi. Det i sig kanske också ge en fingervisning om långsiktigheten i det nya affärsområdet.


Läs mer