285 robotar i Scanias nya hyttfabrik i Oskarshamn

augusti 24, 2016 IT/Teknik , Produktion

Hytterna till den nya Scaniamodellen som den 23 augusti visades i Paris byggs i en ny, starkt automatiserad fabrik på 33 000 kvm i Oskarshamn.

Scanias platschef Johan Uhlin har visat den nya verkstadslokalen där plåtarna till lastbilshytterna monteras med hjälp av 285 robotar skriver Oskarshamns Tidningen.

– Automatiseringen  gör att det behövs färre operatörer, säger Johan Uhlin, som ändå kan konstaterar att Scania i Oskarshamn just nu har mer personal än någonsin

– Det hänger samman med att det är en stor efterfrågan på våra produkter just nu. Samtidigt som vi lanserar en ny lastbil så jobbar vi med det gamla programmet och det gör också att vi behöver mycket personal just.

– På sikt ska vi dock komma ned på samma bemanning som vi hade innan den nya verkstaden togs i bruk, säger Johan Uhlin.

De första ny hytterna började tillverkas redan förra året. När hytterna lämnar karossverkstaden fortsätter de in i fabrikens måleriavdelningar. Därifrån skickas hytterna vidare till monteringsverkstaden som också genomgått förändringar i samband med utbyggnaden. Nya listrobotar bidrar till att förbättra ergonomin. Monteringen har dessutom byggts ut med 5 000 kvm, vilket resulterat i stora förbättringar av materialflödet.

I monteringen får lastbilshytterna sin inredning. När det är klart fraktas de vidare. Scania har investerat miljardbelopp inte bara en ny karossverkstad i Oskarshamn. Fabriken har även ett helt nytt grundmåleri och Scania har byggt ett nytt logistikcentrum som är nästan lika stort som den nya hyttverkstaden.

Lanseringen beskrivs som Scanias största satsning i bolagets 125-åriga historia och den första helt nya bilmodell på 20 år.

Det är en satsning på 20 miljarder.  Bl a minskas dieselförbrukningen med 5 procent, tack vare nya drivlinor och förbättrad aerodynamik.

 


Läs mer