Storavtal inom droglogistik

februari 22, 2012 Inköp , Logistik , Transport

DB Schenker har tecknat avtal om att distribuera åt läkemedelsdistributören Oriola, som har en marknadsandel på ca 40 procent av de svenska apoteken.

DB Schenker hårdsatsar på segmentet läkemedel. 5 000 av företagets anställda och samarbetspartners bland åkerierna har utbildats inom läkemedelshantering och investeringar har gjorts i utrustning som mäter temperaturen på godset och larmar när temperaturen stiger eller sjunker.
Nu ger satsningen frukt i form av ett avtal med Oriola. Schenker ska distribuera Oriolas sortiment till svenska apotek från Oriolas distributionscentral i Enköping. Centrallagerhanteringen sker i Mölnlycke där huvudkontor ligger.
Oriola är Sveriges 2a största läkemedelsdistributör med ca 40 procent av marknaden, och har närmast en monopolställning inom partihandel med läkemedel tillsammans med ledande Tamro. Det innebär att de flesta läkemedelstillverkarna har exklusiva distributionsavtal med antingen Tamro eller Oriola.
– Den nya apoteksmarknaden kräver nya, effektiva lösningar för läkemedelsdistribution. Därför har vi tillsammans med DB Schenker utvecklat en transportlösning som bättre tillvaratar apotekens och konsumenternas behov, kommenterar Oriolas vd Thomas Gawell.
Transportlösningen innebär att apoteken kan lägga sina beställningar på eftermiddagen och få leverans på förmiddagen dagen efter. Avtalet gäller från den 1 maj 2012.

Av Hilda Hultén