Premiär för ny fartygslinje till Asien

augusti 26, 2015 Inköp , Logistik , Sjöfart , Transport

Imorgon startar en ny direktlinje för transporter mellan Sverige och Asien. Det är rederialliansen G6 som står bakom den nya linjen. Fartygen kommer att anlöpa containerterminalen, APM Terminals, i Göteborgs Hamn en gång i veckan.

Fram till nu har Sverige bara haft en direktlinje för containertrafik till Fjärran Östern – MSC och Maersk Lines veckotrafik från Göteborg. Imorgon startar en andra linje. Det är den internationella rederialliansen G6, som satsar stort på att skeppa gods direkt mellan Sverige och Asien.

– Ett brett linjeutbud är viktigt för svensk industri, därför är det glädjande att G6-alliansen tror på den svenska marknaden och på Göteborgs Hamn som godsnav. Direktlinjer innebär snabba och säkra transporter med hög tillförlitlighet, säger Claes Sundmark, försäljningschef på Göteborgs hamn i ett pressmeddelande idag.

Den nya linjen kommer i helt rätt tid. APM Terminals står redo med nya investeringar och en uppgraderad terminal, som gör det möjligt att ta emot så här stora fartyg och godsvolymer.

– Med en i det närmaste helt ny terminal med nya kranar, nya grensletruckar och uppgraderade ytor har vi kapacitet att hantera fartyg av den här storleken snabbt och effektivt. Vi hoppas på ökade volymer från både Sverige och Norge och ännu fler stora anlöp, kommenterar Patrik Thulin, CCO på APM Terminals i Göteborg.

Sex rederier kör linjen
G6-alliansen består av det singaporianska rederiet APL, koreanska Hyundai, japanska MOL och NYK, tyska Hapag Lloyd samt Hong Kong-baserade OOCL. Senast G6-alliansen trafikerade Göteborg var 2012.

– Vi ser en ökad handel mellan Skandinavien och Kina, i synnerhet vad gäller exporten till Kina. Därför kommer vi nu tillbaka till Göteborg med de största och mest moderna fartygen i vår flotta, säger Fredrik Håkansson Säll, Sverigechef på Hyundai Merchant Marine.

En tur i veckan till Kina
28 augusti lämnar det första fartyget Göteborg för att bege sig mot Fjärran Östern med bland annat skogsprodukter, stål och maskingods i lasten. Linjen kommer sedan att anlöpa APM Terminals i Göteborg, en gång i veckan. Då handlar det om importvaror som konfektion, elektronik, livsmedel, vitvaror och industrikomponenter. Fartygen i slingan kan lasta cirka 14 000 containrar (TEU).

Sveriges största handelspartner i öst

Kina är Sveriges största handelspartner i Asien. För containerhandel är Kina är den klart största destinationen. År 2013 uppgick Sveriges totala export till Kina till 39,5 miljarder SEK. Det motsvarar 3,6 procent av Sveriges totala export och gör Kina till Sveriges tionde största exportmarknad. Exporten består till exempel av bildelar, sågade trävaror, industrikomponenter, stål och papper.

Importen från Kina till Sverige består till stor del av konsumtionsvaror, till exempel kläder, elektronik och möbler. 2013 uppgick importen till 53,4 miljarder SEK. Det motsvarar 5,1 procent av Sveriges totala import.

Den nya rutten består av följande hamnar: Qingdao (Kina) – Shanghai (Kina) – Hong Kong (Kina) – Yantian (Kina) – Singapore (Singapore) – Rotterdam (Nederländerna) – Hamburg (Tyskland) – Gdansk (Polen) – Göteborg (Sverige) – Antwerpen (Belgien) – Southampton (Storbritannien) – Singapore (Singapore) – Yantian (Kina) – Qingdao (Kina).


Läs mer