LKABs inköpschef bäst i landet

december 2, 2011 Inköp

LKABs inköpschef Tage Lundin har utsetts till Supply Chain Professional of the Year 2011 för sitt förändringsarbete med företagets försörjningskedja.

Vid en ceremoni på onsdagskvällen utsågs LKABs inköpschef Tage Lundin till Årets inköpschef, “Supply Chain Professional of the Year”. Avgörande för att få priset är ett inköps- och logistikperspektiv som har förbättrats under året.
– Det känns fantastiskt roligt. Det här är ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt och att vi är på rätt väg. Det här priset tilldelas hela inköpsorganisationen som arbetar på ett fantastiskt sätt, kommenterar Tage Lundin.

Han syftar på de förändringar i hanteringen av inköp med fokus på kvalitet och tillgänglighet i produktionen, som LKAB gjort. Tage Lundin tillträdde som inköpschef på LKAB 2009. Året därpå startade han utvecklingen av ett nytt kategoristyrt arbete.
– Det innebär att vi strävar mot att varje inköpare ska vara expert inom sina områden där de aktivt arbetar med leverantörerna för att identifiera besparingar och kvalitetsförbättringar.
En annan faktor som ytterligare stärker samverkan mellan LKAB och leverantörerna är ett system där LKAB och leverantörerna delar uppnådda besparingar som kunnat göras genom förslag från leverantörerna.

Priset Supply Chain Professional of the Year delas årligen ut av Silf, Sveriges Inköps- och Logistikförbund. Övriga nominerade till årets pris var Sofie Dovrén, Astra Tech, Bo-Inge Stensson, SKF, och Andreas Wramsmyr, Gunnebo.

Motiveringen löd:
“Med givet mandat från koncernledningen, komplicerade utmaningar inom sourcing och supply har Tage Lundin genomfört förändringsarbeten som resulterat i kvalitativa och kvantitativa förbättringar för företaget. Tage Lundin har med en klar översikt över hela supply chain arbetat för ett tvärfunktionellt samspel mellan alla delar och aktörer bakåt i värdekedjan, med bl.a. category management, risk management, stakeholder management och därigenom tagit mandatet fullt ut och flyttat fram företagets affärsposition på marknaden. En tuff och i många stycken tung förändringsresa som har gett avtryck i form av Supply Chain Professional of the Year 2011.”