Inköpsansvariga på Transportstyrelsen på bjudfest hos kund

mars 27, 2012 Inköp , IT/Teknik , Transport

Flera anställda på Transportstyrelsen har låtit sig bjudas på en invigningsfest hos ett IT-konsultbolag som man gett stora uppdrag till rapporterar Sveriges Radio. Något som Torbjörn Lindhe på Institutet mot mutor tycker är olämpligt. “Det är faktiskt bättre att tacka nej”

– Kan det uppfattas utifrån som att man vill gynna det här företaget framför ett annat, då är det inte bra. Utan då är det faktiskt bättre att tacka nej, säger Torbjörn Lindhe.
Det var i slutet av januari som ett IT-företag invigde nya lokaler i Örebro. Bland gästerna som bjöds på mat, vin och underhållning fanns fem anställda från Transportstyrelsen. Flera av dem har olika chefspositioner på myndigheten som i fjol köpte IT-tjänster för över 35 miljoner av företaget och som under våren ska göra ytterligare inköp som det här företaget är med och konkurrerar om.
En av dem som var med på invigningen var Maria Banck som från årsskiftet är chef för den avdelning på Transportstyrelsen som har hand om att köpa in IT-konsulttjänster. Hon försvarar sitt beslut att gå på invigningen och kallar det för ”en artighetsvisit”.
– Vi får en inbjudan av en leverantör som vi har mycket kontakt med via konsulterna och vi tycker att det kan väl vara snyggt. De bjuder sina kunder och det kan väl vara trevligt att vi kan vara artiga och visa våra kunder intresse. De ville visa upp sina nya lokaler och berätta om sin verksamhet, säger Maria Banck.
Men Torbjörn Lindhe på Institutet mot mutor är kritisk till att anställda på en myndighet tackar ja till den här typen av inbjudningar. Han är det oavsett om det här skulle kunna vara ett mutbrott, eller inte.
 


Läs mer