Apotek handlar via Ica

september 25, 2012 Inköp , Logistik , Transport

Apotekskedjorna överger de klassiska distributörerna i rasande takt. Nu meddelar Cura-apoteket a överger distributörer och i stället satsar på egen varuförsörjning.

Nu lämnar allt fler apotekskedjor de klassiska läkemedelsdistributörerna för att i stället själva ta hand om inköp och distribution av receptfria läkemedel och handelsvaror.

Det senaste i raden är den Ica-bundna apotekskedjan Cura, som i fortsättningen ska köpa receptfria läkemedel och handelsvaror direkt från leverantörer i stället för att använda sig av distributörer. Inköpen kommer då att ske via Ica.

– Ica är ett företag med stor erfarenhet av varuförsörjning och logistik. Eftersom Cura-apoteket är en långsiktig satsning för Ica blir det naturligt att även integrera Cura apoteket i Icas varuflöde, säger Håkan Magnusson, affärschef för Cura-apoteket i ett pressmeddelande.

Övergången sker nästa höst. Receptbelagda läkemedel ska även fortsättningsvis köpas in via distributörerna Tamro och Oriola.

Cura-apoteket är Icas eget apotekskoncept med “butik i butiken” där apoteket ligger i direkt anslutning till eller i Ica-butiken, med generösa öppettider och närhet till livsmedelsbutiken som uppenbara fördelar. Än så länge finns det ett drygt 40-tal Cura-Apotek runt om i Sverige.

Flera söker nya distributionslösningar

Cura är inte ensamma om att ta över sin egen distribution. I augusti gick Sveriges näst största apotekskedja Apotek Hjärtat in i skarpt läge med egen distribution av receptfritt och handelsvaror via PostNords lager i Norrköping. Målet är att även distribuera receptbelagda läkemedel via egna kanaler, något som idag ännu sköts av distributörerna Tamro och Oriola. Enligt Tamros vd Hans Wahlén har Tamro förlorat en betydande del av sin verksamhet sedan avregleringen, eftersom hanteringen av receptfria läkemedel och handelsvaror i princip försvunnit helt.

– Tidigare distribuerade vi och Oriola även receptfria läkemedel och handelsvaror. Men nu har apotekskedjorna själva tagit eller håller på att ta över den distributionen. Det innebär att vi förlorat en betydande del av vår verksamhet, säger Hans Wahlén i en intervju med Intelligent Logistik.

Går samman om inköp och distribution

Distributören Oriola, som även driver apotekskedjan Kronans droghandel och därmed har kvar en del av sin receptfritt- och handelsvarudistribution, vann nyligen upphandlingen om att distribuera receptfria läkemedel och handelsvaror åt de fyra apotekskedjorna Apoteksgruppen, DocMorris, Medstop och Vårdapoteket. Kedjorna, som tillsammans omfattar ca 330 apotek och omsätter 1,2 miljarder inom receptfritt och handelsvaror, har nämligen avtalat om gemensamma inköp och distribution. Syftet är att minska inköpspriser och logistikkostnader samt få en effektivare sortimentshantering. Distributionen via Oriola skall starta den 1 oktober i år.

Av Hilda Hultén

Läs mer om Apotekslogistik

I senaste numret av Intelligent Logistik (nummer 5 2012, sid 4-5) kan du läsa en stor artikel om apotekslogistik och problemen med leveranser och villkor på den nyligen avreglerade apoteksmarknaden. Tidningen publicerades som en temabilaga i Dagens industri fredagen den 21 september.
 


Läs mer