Amazon på väg in i Sverige

november 12, 2012 Inköp , IT/Teknik , Logistik

År 2000 ville Amazon köpa Adlibris. Det gick i stöpet. Nu finns nätjätten redan i en rad större EU-länder och har även börjat intressera sig för Sverige, med sina många globalt storsäljande deckarförfattare.

Amerikanska Amazon, värdens ledande nätbokhandel, har nyligen träffat svenska Bokrondellen, som har den samlade informationen om alla nya svenska böcker.

“De kommer säkert bygga upp en logistik men också ta kommandot över den spirande e-boksmarknaden i Sverige” skriver svensk bokhandel.

Där Amazon gör entré förändras villkoren i grunden. De har varken vana eller lust att kompromissa och med tillgång till alla metadata kommer de att öppna butiken, oavsett vad andra tänker om det.

Förlorarna blir i första hand Adlibris och Bokus som dominerar den svenska nätbokhandeln. Amazon kommer inte köpa sina e-böcker via någon svensk distributör utan gå direkt till förlagen och formar alla flöden på sitt eget sätt skriver Svensk Bokhandel. De stora förlagen kommer först att protestera, men med tiden kommer de, som på andra marknader, att böja sig och leverera de filer Amazon vill ha.

Vinnare på Amazons intåg är troligen bokläsare som kommer att se priser långt under dagens, vilket köparna kommer att gilla. Vinnare kan också bli författarna, som kan sälja sina böcker direkt till Amazon.