Ylva Johansson flaggar för inskränkning av strejkrätten

Ylva Johansson flaggar för inskränkning av strejkrätten

Att inskränka strejkrätten blir lösningen på hamnkonflikten i Göteborg. Foto: Göteborgs hamn.

Lösningen på den långa striden mellan Hamnarbetarföbundet och APM Terminals i Göteborgs hamn bli att inskränka strejkrätten. Den slutsatsen kommer socialdemokratiska arbetsmarknadsministern Ylva Johansson fram till, rapporterar SVT.  

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger att det troligen behövs en ny lagstiftning för att inskränka rätten att strejka och då tvinga fram ytterligare ett kollektivavtal utöver ett som redan finns på en arbetsplats.

– Den svenska modellen fungerar inte som det var tänkt i det här fallet och det är därför jag är beredd att gå så långt som med lagstiftning i ett ärende som för oss socialdemokrater naturligtvis är väldigt känsligt, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Från Hamnarbetarförbundet är man kritisk och varnar för att näringslivet utnyttjar konflikten för att pressa regeringen att införa lagstiftning som är negativ för arbetstagarna.

– Näringslivet har velat ha den här lagstiftningen länge, där det är möjligt för en arbetsgivare att hänvisa till att det redan finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen. Man vill ha den öppningen till avtalsshopping, möjligheten att byta till ett billigare avtal och en mer medgörlig facklig motpart, säger Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot Hamnarbetarförbundet.

Moderaterna välkomnar regeringens planer. Däremot tycker de att det går för långsamt.

Regeringens utredare är klar 31 maj och sen följs det av den normala lagstiftningsprocessen som kan ta omkring två år. Moderaterna vill istället ha ny lagstiftning på plats redan innan valet i år.


Läs mer