Efter en trög start för satsningen på tredjepartslogistik har det tagit fart i Orios gigantiska gamla reservdelslager i Nyköping. Det senaste året har 20 nya kunder flyttat in.
– Nyköping är ett perfekt läge för tredjepartslogistik, säger Martin Lennbom, som ansvarar för verksamheten på Orio.
Bildelar är inte längre det första man lägger märke till när man kommer in i Saabs gamla reservdelslager i Nyköping. Istället är det långa rader av pallar med Annas pepparkakor som väntar på att skeppas ut till Icas butiker inför den stundande julen. Det är en av Orio Logistics nya kunder, och för att kunna ta emot dem har man sökt och fått tillstånd för att få lagerhålla livsmedel.
– Det är en modern anläggning, att sätta in en råttfälla var egentligen den enda förändringen vi behövde göra för att få tillståndet, berättar Martin Lennbom, som leder affärsutvecklingen i Orio Logistics.
Affärsområdet startades för drygt ett år sedan och är en del av Orio-koncernen, som är Saabs gamla reservdelsbolag Saab Automobile Parts i ny kostym och med ny inriktning.
– Orio Logistics var ett ganska självklart namn för vad vi sysslar med, säger Martin Lennbom.
Saab Automobile Parts tog namnet Orio år 2013, efter att biltillverkningen gått i graven. Samtidigt blev bolaget helägt av svenska staten. Orio har en modern, automatiserad lageranläggning för en snabb och flexibel hantering av pallar och lådor. Anläggningen har också blivit Opels nav för reservdelsdistribution till fler än 500 återförsäljare i Norden och Baltikum. För i det 73 000 kvm stora, högautomatiserade lagret i Nyköping som en gång i tiden var fyllt av Saab-logistik, hanteras nu allt mindre bildelar, och Martin Lennboms uppdrag är lika enkelt som det är utmanande; fyll lokalerna!
Även tidigare hade Orio AB – som är det namn som gamla Saab Automobile Parts AB tog 2013 efter att biltillverkningen gått i graven, försökt slå igenom som 3PL-aktör genom, men utan större framgång.
Martin Lennbom, som har bakgrund inom tredjepartslogistik från bland annat DHL och känner branschens utmaningar, tror att det kan ha berott på bristande erfarenhet.
– Väldigt många här har en bakgrund inom produktion och att gå från det till ett marknads- och säljtänk kan vara svårt, säger Martin Lennbom.
Ett nytt namn och en ny paketering har lett till att kunderna nu börjat få upp ögonen för vad Orio har ett erbjuda i jättelokalerna i Arnö utanför Nyköping. Det senaste året har Martin Lennbom skrivit kontrakt med 20 nya TPL-kunder, och idag utnyttjas cirka 15 000 kvm ytorna till verksamheten.
– Det är framförallt vår nya, tydliga hemsida som lockat kunder tror jag. Vi har jobbat en hel del med sökoptimering och det har gett resultat, förklarar Martin Lennbom.
Bilindustrins närvaro i lokalerna är fortfarande påtaglig. Vi går förbi inplastade, helt nya motorer från den senaste SAAB-modellen innan konkursen som aldrig blev tillverkade, och nu ska demonteras och säljas som reservdelar. Men här och där bryter det nya godset in, med pallar med allt från kläder och inredningsartiklar till schampo och pepparkakor.
– Vi kan integrera TPL-kundernas varor överallt i lagret. Vi har ett flexibelt lagerhanteringssystem och vår miniload-anläggning har väldigt stor kapacitet för småplock.
Arnö ligger bara cirka tio mil från Stockholm med goda tåg- och flygförbindelser, närhet till europavägarna och en modern hamn med god kapacitet. Martin Lennbom tycker det är konstigt att Nyköping inte ses som ett “naturligt logistikläge”.
– Jag är uppvuxen i logistikbranschen och då talade man om Eskilstuna, Norrköping, Strängnäs, Södertälje. Även tidigt om Märsta och Rosersberg. Alla ligger längs med E4an. Men varför inte om Nyköping, som ligger minst lika bra till om inte bättre, frågar sig Martin Lennbom.
– Vi ligger ju bättre till än Norrköping, nära en djuphamn och i det man brukar kalla för TPL-triangeln; Norrköping-Örebro-Stockholm. Här rullar all tung trafik och nu ska ju även Ostlänken bli av. Korparna måste ha flugit upp och ner när man inte nämnt det här samhället, fortsätter Martin Lennbom.
Ostlänken är den första delen av höghastighetsbanan mellan Stockholm och Göteborg och kommer att dras förbi Nyköping.
Ett 70 år gammal reservdelsföretag har mycket att erbjuda vad gäller tredjepartslogistik, tycker Martin Lennbom. Förutom det stora, automatiserade lagret med kapacitet att plocka och packa omkring 30 000 orderrader om dagen kan Orio Logistics även erbjuda tullklarering, inköp, e-handel med egen webbportal, exportdokumentation, kundfakturering och spedition. Hanteringen av bildelar gör att man är utrustade både för att kunna återvinna returer och för att hantera farligt gods.
– Vad kunden än behöver är det mycket troligt att vi kan erbjuda det. Förutom kunskap och resurser har vi nätverk och avtal med aktörer över hela världen. Vi har ingen startsträcka, för oss är det bara att köra.
Lagret på 73 000 kvm har en höglagerdel och är automatiserat med bland annat en miniload-anläggning med kapacitet att plocka 880 000 orderrader per dygn.
– Jag skulle säga att det är kombinationen automation och manuellt plock som är en fördel, det gör det hela lite mer effektivt. Vi har möjlighet att använda automation men kan kombinera det med plock, beroende på hur behoven ser ut.
Idag används merparten av lagret, ca 30 000 kvm, fortfarande för Saabs reservdelshantering. Den största TPL kunden är Opel – en partner sedan tiden då företaget ägdes av general Motors – som också har sina reservdelar här och som skrivit på ett nytt avtal för fem år framåt.
Av TPL-kunderna som kommit till under det senast året är Lidl, Annas pepparkakor och schampofabrikören Sjö & Hav några namn. Kontrasten mot bildelarna som personalen på lagret i Arnö varit vana med är ibland stor.
– Det var inte riktigt den här listan folk hade sett framför sig. Här har Janne jobbat med bildelar i 42 år och så kommer det in pallar med pepparkakor, säger Martin Lennbom.
– Men de tycker det är roligt, jag får in många spontanansökningar – folk vill jobba med de här projekten.
Variationen bland de produkter som de nya kunderna saluför är stor: allt från livsmedel till kläder, hygienprodukter och medicinsk utrustning och drygt hälften av kunderna har egna webbshops.
– Reservdels-logistik eller e-handelslogistik – det är i grund och botten ingen skillnad. De lagersystem vi använder för Opel och Saab använder vi också för våra 3PL-kunder. Kraven från bilindustrin är otroligt tuffa och höga, det är få andra aktörer som har lika höga krav, säger Martin Lennbom.
Som reservdelslogistiker är snabba ledtider ett måste och kunderna kan få leveransen morgonen efter ordern gjorts, så länge den är lagd före kl 17.00.
Men den typen av snabba leveranser tror inte Martin Lennbom nödvändigtvis är en konkurrensfördel för e-handeln.
– Jag tror det är få kunder som har så bråttom. Har man det så har man inte tänkt på miljöaspekten. Bor du i Kiruna och ska ha leverans morgonen efter, ja, då är det flyget som gäller om lagret ligger i södra Sverige.
I stället handlar det om att hålla vad man lovar, menar han, och i viss mån att kompensera för lördagen och söndagen, som konsumenterna gärna ”glömmer bort”.
– Jag tror i stället det handlar om rätt vara, på rätt tid och på rätt plats.
Idag är Martin Lennbom nöjd med att 3PL-verksamheten kommit igång och kunderna börjat få upp ögonen för Orio och Nyköping som logistikläge.
– Vi har vänt trenden utifrån det perspektivet, Saab-affären minskar ju men vi börjar äta upp förlorad mark. När jag kom in då hade vi offertförfrågningar på 1-2 pall, nu på 500-4000 pallplatser. På så sätt börjar vi bli kända. Men det är oerhört tuff konkurrens.
Än så länge är det luftigt i lokalerna, och det finns ingen risk att de kommer växa ur Nyköping.
– Vi äger ju också en tomt på 530 000 kvm intill lagret så det finns egentligen inga begränsningar. The sky is the limit.
Av Klara Eriksson
Ur Intelligent Logistik nr 7-8 2017
Bakgrund: Så blev Saab Parts Orio
Saab Automobile gick i konkurs 2011. Den 13 november 2013 bytte företaget namn från Saab Automobile Parts AB till Orio AB. Tanken var att bolaget skulle leva vidare på tre ben: reservdelar för Saab, reservelar för andra bilmärken och tredjepartslogistik.
Fortfarande rullar 1,2 miljoner Saab-bilar i världen som behöver reservdelar, men reservdelsförsäljning till andra bilmärken samt tredjepartslogistik är de två andra ben som företaget tänker sig att stå på på sikt.
Orio ansvarar för lagerhållning, försäljning och distribution av Saab Original reservdelar och tillbehör till samtliga auktoriserade Saab Service Centers och Saab Parts Centers globalt samt säljer logistik- och distributionstjänster till tredje part. Orio har idag ca 330 anställda i hela koncernen, varav 240 i Sverige. Drygt 100 av dem finns i Nyköping. Företaget är helägt av svenska staten.
Lagret i siffror
Lagret är ca 73 000 kvm stort och innehåller idag drygt 100 000 artiklar. Anläggningen är högautomatiserad med en s k miniload-anläggning och lagret är anpassat för att hantera de flesta typer av artiklar – pallar, lådor och enstaka artiklar – inklusive farligt gods. I anläggningen produceras dagligen ca 7 000 orderrader.
Distribution: Orio har mottagare i 60 länder.
IT-lösningar: Orios egen IT-avdelning stöttar bland annat kunderna med integration av deras ordersystem med Orios WMS.
Lagerhållning: Kapacitet ca 500 000 artiklar.
Hanteringskapacitet: ca 30 000 orderrader/dag.
Gods motsvarande 50 fulla långtradare kan distribueras ut varje dag.