Yilport köper tio nya hamnar

februari 24, 2016 Infrastruktur , Logistik , Sjöfart , Transport
Yilport köper tio nya hamnar
Tertir har sju hamnterminaler i Portugal, två i Spanien och en i Peru.

Tertir har sju hamnterminaler i Portugal, två i Spanien och en i Peru.

Yilport köper den portugisiska terminaloperatören Tertir med tio hamnterminaler i Portugal, Spanien och Peru. Yilport fördubblar därmed antalet terminaler till 20 i sju länder.

Turkiska Yilport fortsätter sin aggressiva tillväxtstrategi, med det uttalade målet att bli en av världens 10 största terminaloperatörer till år 2020. Den 18 februari köpte bolaget samtliga aktier i den portugisiska terminaloperatören Tertir. Det portugisiska terminalbolaget säljs bland annat av Mota-Engil Group och Novo Banco och har tio internationella hamnterminaler i sin portfölj. Sju av terminalerna ligger i Portugal, två i Spanien och en terminal i Paita hamn i Peru.  Affären är värd 300 miljoner euro och är den största turkiska investeringen någonsin i Portugal.

De åtta containerterminalerna i Tertirs portfölj har en årlig kapacitet på sammanlagt 2,7 miljoner TEU. Och de två bulk- och sädesterminalerna kan hantera 4,5 miljoner ton årligen. Affären innefattar även logistikbolaget Transitex.

Yilport äger redan 10 containerterminaler i Turkiet, Sverige, Norge och Malta. I Sverige driver Yilport containerterminalen i Gävle hamn och kombiterminalen Stockholm Nord i Rosersberg som öppnade för trafik i december 2015. Genom köpet av Tertir når bolaget en årlig kapacitet på 10 miljoner TEU och en bulkkapacitet på 22 miljoner ton, och förväntas hamna på Drewrys rankning av världens 20 största containerterminaloperatörer 2016.

– Sedan vi äntrade hamnoperatörsmarknaden 2005 har Yilport blivit det enda turkiska bolaget bland de internationella terminaloperatörerna. Vi har haft Mota-Engils portfölj i radarn i 2,5 år och nu har vi äntligen slutfört affären, kommenterar Yilports moderbolag Yildrim Holdings vd Robert Yuksel.

– Nu jobbar vi för att integrera de nya terminalerna i Yilports globala portfölj.

2015 satte Yilport upp målet att bli en av världens tio största terminaloperatörer innan 2020. Bolaget jobbar nu föra att slutföra kontraktet om Puerto Bolívar i Ecuador och starta terminalverksamheten där under första halvan av 2016.

– Vi planerar att expandera vår terminalportfölj ytterligare under 2016, säger Robert Yuksel.

På Intelligent Logistiks konferens Logistikläget 2016 som hölls den 11 februari i Stockholm medverkade Yilports Nordenchef Eryn Dinyovszky. Hon ser stora möjligheter i att utveckla och förändra godsflödena i Sverige och Stockholmsregionen.

– Vi vill förändra, utveckla och utmana, säger Eryn Dinyovszky.

– Särskilt vill vi driva ett skifte mot mer gods på räls. Där är den stora utmaningen att utmana speditörernas stora makt över valet av transportslag och få varuägarna att välja tåg som transportsätt.

Av Hilda Hultén

 

 


Läs mer