Hamnsamarbete Oskarshamn-Västervik på gång

februari 23, 2016 Ekonomi , Sjöfart

Diskussioner pågår om ett hamnsamarbete mellan Oskarshamns och Västerviks hamn.

Västerviks hamnbolag, Västerviks Logistik och Industri, har fått en propå från Oskarshamns hamn om att man vill köpa grannstadens hamnbolag.
Kommunens ledning vill låta hamnbolagen sköta förhandlingarna och ser positivt på ett samarbete.
M i Västervik ser dock risker om Oskarshamns hamnbolag köper VLI, och befarar att persontrafiken till Gotland kan försvinna från Västerviks hamn. Den politiska majoriteten med S, C och MP säger dock att Oskarshamn visat att de har goda möjligheter att driva två hamnar.
– VLI har haft det jobbigt ett tag och de har haft svårt att säkra kunder. Vi tror att hamnarna i Västervik och Oskarshamn kan komplettera varandra, säger kommunalrådet Tomas Kronståhl, S, till Västerviks Tidning.
Gotlandstrafiken är enligt majoriteten inte hotad då det finns ett avtal med Gotlandsbåten AB och som gäller oavsett vem som driver hamnen.
– Att hamnar samarbetar med varandra börjar bli allt vanligare, säger Anna Bodjo MP. Mats Hugosson C instämmer och säger att hamnen är en viktig del i Västerviks infrastruktur.
– Vi har behov av samverkan. Jag tycker att det är bättre att vi nu ser vad det här (samarbetsförslaget) med Oskarshamn kan leda till, säger han till Västerviks tidning.


Läs mer