Vill köra timmer med jättebilar

november 15, 2012 Infrastruktur , Miljö/CSR , Produktion , Transport

SCA vill börja köra timmer på 30 meter långa bilar mellan Töva-terminalen och Ortviken. “Det skulle spara pengar, minska utsläppen och ge färre bilar på vägarna” säger logistikchef Henrik Sakari till Sundsvalls tidning.

SCA har testkört en sådan extra lång timmerbil i tre år i Överkalix, Munksund och i Piteå. Bilen tar fyra travar istället för normala tre och kan lasta 50 procent mer timmer än en konventionell 24-meters bil.
– Det har fungerat väldigt bra. Därför har vi ansökt om att få köra tre sådana bilar här i Sundsvall också, säger Henrik Sakari till tidningen.
– Man skulle kunna tro att det minskar tågtransporterna, men det är precis tvärtom. Lägre kostnader med bil från Töva gör att vi kan öka transporterna på tåg från andra terminaler ner till Töva.

Projektet kallas En trave till och resultatet är hittills att bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen har minskat med upp emot 20 procent, jämfört med om samma mängd timmer körts med konventionella 24-metersbilar. Förutom SCA är även lastbilstillverkaren Volvo och SSAB viktiga aktörer.
– Tack vare vårt höghållfasta stål, som är starkare och därmed möjliggör lättare konstruktioner, så kan den här bilen ha en bruttovikt på 90 ton och lasta 64 ton, medan en vanlig timmerbil lastar omkring 42 ton, berättar KG Ramström, teknisk direktör på SSAB.

Projektet har nu fått tillstånd att fortsätta. Testbilen som nu gått nära 100 000 mil ska nästa år bytas ut mot en ny bil med mer höghållfast stål, och därmed lägre vikt, som förhoppningsvis ska kunna ta upp emot 25 procent mer last.

Idag krävs dispens från Transportstyrelsen för denna typ av bilar och tunga laster. Idag får bilarna vara upp till 25,5 meter och bruttovikten, inklusive last, högst 60 ton. I ett annat projekt, Större Last, som bland annat pågår i Värmland kör 24-metersbilar laster på upp till 74 ton. Trafikverket har även gett tillstånd till 80 malmbilar uppe i Norrbotten med en bruttovikt på 90 ton.

 

 


Läs mer