Vädret gjorde tunnelsänkning komplicerad

maj 2, 2013 Infrastruktur , IT/Teknik
Vädret gjorde tunnelsänkning komplicerad

Prick klockan 7 på morgonen den 31 april började det kritiska momentet att sänka den första tunneldelen, kallad Maria, ner under vattnet i Riddarfjärden i Stockholm.

Många nyfikna hade samlats runt riddarfjärden i tisdags för att beskåda nedsänkningen av den första sänktunneldelen. Foto Lena Sonne

Men den hårda vinden gjorde att sänkningen tog längre tid än beräknat – först vid lunchtid försvann den sista synliga delen av tunneln under vattenytan utanför Söder Mälarstrand.

Citybanan går mestadels i berg, men mellan Riddarholmen och Söder Mälarstrand ligger berget för djupt under vattnet för att banan ska kunna gå i en bergtunnel. Lösningen är en tunnel som sänks ner i Riddarfjärden får vila på pelare ner till berg på ca 60 meters djup.

Thomas Lindberg, projektchef på JVS som bygger tunneln, hade igår ett viktigt möte med byggteamet.

– Vi började med att titta på väderleksrapporten eftersom det blåste ganska ordentligt. Men vi kom fram till att vi ändå skulle köra igång med förberedelserna. Sänkningen är ett komplicerat arbete på totalt 150 steg som vi måste följa noggrant.

Tunneldelarna sänks med hjälp av ballasttankar som fylls med vatten.

– Vattnet trycker ner tunneldelen och vi använder pontoner som ”flöten” för att det ska bli en kontrollerad rörelse, berättar Jesper Niland, projekteringsansvarig Trafikverket.

Byggteamet började fylla tankarna med vatten klockan 7 i morse. Dykare hjälpte till vid nedsänkningen och allt övervakades från ett kontrollrum med hjälp av GPS.

Trafikverket välkomnar allmänheten att titta på nedsänkningen och flera hundra hade samlats på Söder och vid Gamla Stans tunnelbana.

– Men arbetet är så komplicerat att vi inte kan säga en exakt tid när elementet kommer att vara på plats, säger Eva Rådmark Herder, kommunikationschef på Trafikverket.

De tre tunneldelarna fästs på plats under vattnet i tre etapper under våren och sommaren.

Citybanan är det största pågående infrastrukturprojektet i Sverige just nu och arbetet med sänktunnlarna under vattnet är de mest kritiska ock komplicerade i hela projektet.
 


Läs mer