– Fler tåg än någonsin rullar just nu, säger Sven Reissig, ansvarig för multimodala lösningar på DB Schenker, som erbjuder tåglösningar mellan Kina och Eskilstuna.
Coronapandemin har gett tågfrakten ännu mer uppmärksamhet som ett tillförlitligt, tillgängligt och snabbt transportsätt.
– Fler tåg än någonsin rullar just nu, drivet framförallt av den stora efterfrågan, säger Sven Reissig.
DB Schenker har regelbundna järnvägstransporter mellan Kina och Europa sedan många år, med dörr-till-dörr-lösningar för blocktåg, enstaka containrar (FCL) eller grupper av containrar och även mindre laster (LCL) på olika rutter. Deras nyaste tåg går direkt från Xi’an i Kina via Kaliningradi Ryssland till Rostock i Tyskland. Därifrån fortsätter godset sin färd med färja över till Trelleborg och sedan med tåg direkt till Eskilstuna.
– Det som är mest attraktivt för våra kunder är att de får allt genom en enda bokning hos oss. Vi skräddarsyr lösningar som kombinerar de olika transportsätten på ett optimalt sätt för kunden, säger Sven Reissig.
Halverar transporttiden mot båt
Det finns olika sätt att jämföra frakttider mellan sjöfrakt och tåg. Till exempel kan man ta tiden från tågterminalen i Kina till terminalen i Rostock, då tar det 10 till 12 dagar. Samma sätt att mäta från hamn till hamn tar båtfrakten cirka 35 dagar. Räknar man i stället dörr till dörr tar det med båt ungefär 45 dagar och med tåget mellan 22 och 30 dagar.
– Lite förenklat kan man säga att tåget tar ungefär halva tiden jämfört med sjöfrakten, säger Sven Reissig.
Men framförallt handlar det ökade intresset för tågtransport nog om ett ökat fokus på miljövänliga transporter.
– Fler och fler företag vill hålla nere sin miljöpåverkan och då är tåg ett bra alternativ.