Stora frågetecken kring ökad lastbilsvikt

november 8, 2016 Infrastruktur , IT/Teknik , Transport
Stora frågetecken kring ökad lastbilsvikt
images

Var 74-tons lastbilar kommer att få köra är fortfarande oklart. Foto Lena Sonne

Beslutet att öppna delar av vägnätet för lastbilar med högre totalvikt, 74 ton, skapar frustration i delar av åkerinäringen. Åkarna vet inte var de tyngre ekipagen får rulla och vilken sorts fordon de ska satsa på när det är dags att köpa nytt, skriver tidningen Transportarbetaren. 

– Massor av åkare ringer hit och är förbannade, säger Ulric Långberg på branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag (SÅ) till Transportarbetaren.

I oktober gick regeringen ut med att 74 tons lastbilar ska tillåtas från den 1 mars 2017. Men beslutet gäller bara på vägsträckor där det inte är möjligt att frakta godset på järnväg eller i sjöfart. Maxlängden på fordonen blir fortfarande 25,25 meter.

Den ökade vikten innebär att både bilar och släp måste anpassas. Släpvagnarna behöver fem axlar i stället för fyra.

Men ska man beställa nya ekipage för 74 ton? På vilka vägar får de i så fall rulla ?

Släpvagnens extra axel väger 800 kilo och innebär en betydande kostnad, konstaterar Richard Ferm, vd på åkeriet Fermgruppen till Transportarbetaren:

– Det innebär förstås att släpet lastar 800 kilo mindre, när det rullar på vanliga vägar med den normala bruttovikten, 64 ton. Situationen är förvirrad. Vi behöver ett snabbt klargörande.


Läs mer