Sandahlsbolagen driver ny kombiterminal i Göteborg

januari 4, 2017 Infrastruktur , Logistik , Sjöfart , Transport
Sandahlsbolagen driver ny kombiterminal i Göteborg
Foto Göterborgs hamn. Visionsbild över kombiterminalen i Göteborgs Hamn. Bilden visar hur terminalen kommer att se ut när den är fullt utbyggd 2019-2020.

Visionsbild över kombiterminalen i Göteborgs Hamn. Bilden visar hur terminalen kommer att se ut när den är fullt utbyggd 2019-2020. Foto: Göteborgs hamn.

Sandahlsbolagen Sweden AB har tecknat ett femårigt kontrakt med Göteborgs Hamn AB att driva den nya kombiterminalen i hamnen. Trafikstart blir i december 2017.

I slutet av nästa år flyttar kombiterminalen vid Göteborgs centralstation ut till ytterhamnarna på Hisingen. Detta för att möjliggöra bygget av Västlänken. Flytten innebär att lastbilstrafiken minskar markant i centrala Göteborg och läget möjliggör nya transportupplägg som sammankopplar sjöfart med järnväg.

Driften av nya kombiterminalen kommer att skötas av det familjeägda transportföretaget Sandahlsbolagen Sweden AB. De driver sedan tidigare terminaler i Luleå, Umeå, Sundsvall och Jönköping.

– Vi ser fram över att driva kombiterminal intill Nordens största hamn och är stolta över förtroendet. Det kommer att vara en öppen terminal för alla intresserade tågoperatörer, meddelar  Thord Sandahl, vd för Sandahlsbolagen.

 

Bygget av kombiterminalen sker i två etapper. Den första etappen är klar i december 2017 och då är det trafikstart. Fullt utbyggd är terminalen 2019-2020. Då kommer omlastning ske med kranar istället för med truckar, hela terminalen elektrifieras och signalregleras. Initialt kommer ca 10 personer sysselsättas.

Sandahlsgruppen har huvudkontor i Värnamo och sysselsätter cirka 700 personer.


Läs mer