Ny tågpendel Halmstad-Eskilstuna

I början av februari gjorde tågoperatören Intercontainer Scandinavia sorti från marknaden. Men återuppstod i ny kostym – Intercontainer Sweden Suco AB. Nu startar bolaget en ny tågpendel Halmstad-Eskilstuna

Intercontainer Sweden SUCO AB och tågoperatören RushRail har startat trafik fem dagar i veckan mellan Halmstad hamn och Eskilstuna kombiterminal.

Det är alltså nya Intercontainer Sweden SUCO AB som startar pendeln, som grundades i höstas. Föregångaren Intercontainer Scanadinavia ansökta om konkurs i början av februari i år.

Att det nya bolaget startades nästan ett halvår innan konkursen antyder att konkursen troligtvis varit planerad.

Det nya Intercontainer driver vidare delar av verksamheten- Andra delar försvinner. Redan innan konkursen lades trafiken till Borlänge och Södertälje ned, och den nya pendeln till Eskilstuna ersätter en tidigare pendel mellan Halmstad och Västerås.

– Främsta anledningen är att det är mer ekonomiskt rationellt att köra till Eskilstuna, eftersom vi har elektrifierade spår slipper man kostnaden för att växla in till Västerås med diesellok, säger Tommy Spångberg, teknisk chef på Eskilstuna Logistik.

Trafiken är igång sedan två veckor, och överenskommelsen träffades för fyra veckor sedan, i samband med konkursen, berättar Tommy Spångberg.

– Det är kanske några som tycker att “hur kan ni släppa dem?”. Men vi är öppna för alla operatörer och transportörer, oavsett om de heter Green Cargo eller RushRail eller något annat.

Eskilstuna Kombiterminal har sedan tidigare godstågsanslutningar till hamnarna i Göteborg, Malmö och Trelleborg. Trafiken till Halmstad kommer att köras fem dagar i veckan, måndag till fredag. Kombiterminalen har en kapacitet på 300 000 TEU med två anslutningar till Svealandsbanan. Hela terminalen är elektrifierad och har fyra fullängdsspår för omlastning av containers och trailers.

Hilda Hultén


Läs mer