Mångmiljonorder till Nässjö

november 9, 2012 Infrastruktur , Produktion , Transport
Mångmiljonorder till Nässjö

“Får vi in fler kontrakt kan det bli nyanställningar” säger en glad Joakim Stenkvist, vd Svensk Järnvägsteknik. Foto: Hasse Bengtsson, Focalfoto.

Tre företag i Nässjö har gemensamt vunnit en infrastrukturupphandling åt Trafikverket, värd 150 miljoner kronor om spårbyte Alvesta-Älmhult.  “Det är banbrytande att samverka så här” säger Joakim Stenkvist, vd på Svensk Järnvägsteknik.

Av Hilda Hultén

Företagen Svensk Järnvägsteknik, Elektrobyggnad AB och Eiffage Rail Nordic har fått en mångmiljonorder från trafikverket. Ordern är värd ca 150 miljoner SEK och gäller dels ett rälsbyte mellan Alvesta och Älmhult och dels växelbyten vid Alvesta bangård.
– Vi är jätteglada, det är otroligt om man ser till hur små vi är att vi kan ta en så stor order. 2009 hade vi en totalomsättning på 48 miljoner kronor, nu tar vi en order värd tre gånger så mycket, säger en glad Joakim Stenkvist, vd på Svensk Järnvägsteknik.

Samverkan avgörande
– Det är ett banbrytande sätt att jobba, vi tar hjälp av andra företag och får den bästa kompetensen ur alla företag och behöver inte ha all utrustning och kompetens själva. Utan samverkan hade vi inte kunnat ta ordern, då hade det blivit en av de stora aktörerna som vanligt.
Svensk Järnvägsteknik kommer att stå för projektledning och styrning, tyskägda Eiffage Rail Nordic står för de stora spårbyggningsmaskinerna som hämtas in från Tyskland, och
Elektrobyggnad ska sköta kontaktledningsbiten.

Nytt samverkansprojekt i Nässjö
Projektet kommer väldigt lämpligt för Nässjö, som just nu arbetar intensivt med samverkan mellan järnvägsrelaterde verksamheter och företag. Bl a genom det nystartade projektet The Railway Town som initierats av Nässjö Näringsliv AB, där närmare 30 företag och aktörer med ca 750 anställda involveras för att stärka Nässjö som järnvägsmetropol.
– Vårt projekt initierades tack vare gamla personliga kontakter , det är en gammal sanning att det är så affärer uppstår. Men Nässjö är stad med stark järnvägstradition, det påverkar såklart andan och möjligheterna till den här typen av samverkan, säger Joakim Stenkvist.

Kan bli nyanställningar
– Det känns extra skönt nu inför nästa år, med all osäkerhet kring anslagen. Vi säkrar sysselsättning för våra anställda.
Projektet kommer att dra igång någon gång under vecka 13-14 nästa år och beräknas vara klart efter sommaren. Som mest gissar Joakim Stenkvist att ett 70-tal personer kommer vara inblandade i projektet.
Totalt jobbar omkring 80 personer på Svensk Järnvägsteknik, under högsäsong.
– Om vi får in fler kontrakt för nästa år kan det absolut bli aktuellt med nyanställningar.

Av Hilda Hultén


Läs mer