Kombiverkehr startar ny tåglinje till Malmö hamn

Copenhagen Malmö Port, CMP, har inlett ett nytt samarbete med tyska Kombiverkehr som utökar godstågtrafiken till och från Norra Hamnen. Den nya tåglinjen utgår från Nederländerna och trafikerar Malmö tre gånger i veckan.

Nu ökar godstrafiken via tåg i Malmö och Norra Hamnen. Det är den tyska speditören Kombiverkehr som etablerat en ny tåglinje som trafikerar Malmö tre gånger i veckan. Det första tåget med kapacitet upp till 36 vagnar anlände den 29 januari.
– Vi fick en förfrågan från Kombiverkehr precis före årsskiftet och har snabbt kommit igång med samarbetet, berättar Ann-Charlotte Halldén Åkeson, Key Account Manager inom CMP.

Knutpunkt för kombigods

Tåget utgår från den holländska staden Coevorden och passerar på vägen till Malmö också Bad Bentheim i Tyskland. Malmö Norra Hamnen är slutdestination. Därefter lastas tåget om och går tillbaka till Tyskland och Holland.
– CMP har stor kapacitet vad gäller kombitrafik med tåg och är på så sätt ett intressant alternativ till inlandsterminalen i Malmö. Hos oss kan gods också enkelt lastas om mellan fartyg, tåg och lastbil, vilket gör CMP till en praktisk knutpunkt i logistikhanteringen, säger Ann-Charlotte Halldén Åkeson.
– Att kunna erbjuda dessa trimodala tjänster där flera trafikslag kombineras är därför ett viktigt konkurrensmedel för oss.

Stor aktör

Speditören Kombiverkehr hanterar gods via kombitrafik med tåg över hela Europa. Företaget är en stor aktör och hanterade 2013 cirka 22 miljoner ton gods. I tågtrafiken till och från Malmö samarbetar Kombiverkehr med tågoperatörerna DB Schenker och Green Cargo.

Verksamheten vid kombiterminalen i Norra Hamnen är uppbyggd kring två separata spårsystem. Spåren är 800 meter långa där CMP kan lasta och lossa hela tågset. Och kapaciteten kan enligt bolaget enkelt byggas ut med ytterligare två spår i Norra Hamnen.
 


Läs mer