Hackerattack stängde intelligentlogistik.se

februari 18, 2015 IT/Teknik

Läsare som besökt intelligentlogistik.se under de senaste dagarna har mötts av ett felmeddelande från vår webbvärd Crystone om att sidan är tillfälligt avstängd. Det beror på att vi blivit utsatta för en hackerattack. 

– Vid sjutiden i söndags kväll blev jag uppringd av en läsare som informerade mig om att vår sida inte gick att nå. Istället för nyhetssidan kom det upp ett konstigt budskap med terrorist-vibbar om att “denna sida blivit hackad” av politiska skäl eftersom det är en Svensk sida, berättar Hilda Hultén, chefredaktör.

Efter efterforskningar visade det sig att samma signatur använts för att hacka flera svenska hemsidor, dock helt utan tydligt samband eller politiskt budskap. Bland de hackade sidorna fanns bl a välgörenhetsorganisationer och företagssidor.

– Vi förstod att det måste vara en tillfällighet att just vi blev hackade, inget som var riktat direkt mot oss eller tidningen. Den här typen av att acker görs som vi förstått det främst om det råkar finnas en lucka i säkerheten på hemsidan.

– Men eftersom tidningens medarbetare Lena Sonne och Gösta Hultén blivit utsatta för näthot tidigare för sitt engagemang i frågor om demokrati och mänskliga rättigheter, var det ändå väldigt obehagligt. 

Exakt när attacken skedde är oklart, men troligtvis under söndagen. Attacken har polisanmälts och på tisdagsförmiddagen var sajten åter igång och återställd. 

– Vi har tagit detta på stort allvar, nu fungerar allt som det ska igen men vi ska se över vår nätsäkerhet för att se till att det inte händer igen, säger Hilda Hultén.

– Vi vill också be om ursäkt till alla besökare och läsare som drabbats av att sajten legat nere.  

FAKTA Nätbrott kostar miljarder

Nätbrott som riktade nätattacker och olika typer av vandalism på internet kostar svenskarna miljardbelopp varje år och nätbrottsligheten ökar snabbt. Enligt internetsäkerhetsföretaget Symantecs senaste Internet Security Threat Report (ISTR) som släpptes förra våren, ökade de riktade attackerna på nätet med 91 procent mellan 2012 och 2013. Deras siffror visade att nätattacker kostade svenskarna över 5,2 miljarder kronor 2012, och att nätbrotten globalt kostat motsvarande 724 miljarder kronor. I genomsnitt har en av åtta officiella hemsidor säkerhetsbrister som gör dem lätta att attackera. 


Läs mer