Göteborg får ny sjölinje till Marocko

februari 13, 2015 Sjöfart , Transport

Svensk export till Marocko ökar. Nu startar Maersk-ägda feederrederiet Seago Line en ny fartygslinje till Casablanca och Agadir i Marocko. Svenska skogs- och verkstadsprodukter är exempel på varor som kommer att fraktas på den nya linjen.

Svensk export till Marocko har mer än fördubblats de senaste tio åren. År 2013 uppgick exportvärdet till 2,7 miljarder kronor. Under de första tre kvartalen av 2014 växten exporten ytterligare 49 procent, jämfört med samma period förra året.

I nästa vecka startar rederiet Seago Line en ny fartygslinje för gods mellan Göteborg och Marocko.

– Seago Line ser marknadspotentialen i handeln mellan Sverige och Marocko och väljer att satsa på Göteborg som godsnav, det är glädjande, kommenterar Claes Sundmark, försäljningschef, Göteborgs hamn.

Fartygen i linjen kommer att anlöpa containerterminalen i Göteborgs Hamn, APM Terminals, varje fredag. Hela rotationen blir: St Petersburg – Gdansk – Göteborg – Bremerhaven – Antwerpen – Casablanca – Agadir.

Nordafrika viktigt för svensk trävaruexport
Linjen utgår från Ryssland och Polen innan den kommer till Göteborg, vilket innebär att importvaror från Ryssland och Polen kommer att kunna lossas i Göteborg. Från Göteborg till Marocko kommer containrarna att fyllas med exempelvis trävaror, papper, bildelar och verkstadsprodukter.

Nordafrika är en viktig exportmarknad för svensk träindustri. Den svenska exporten av sågade trävaror till Marocko uppgår till cirka 400 000 m3 årligen.


Läs mer