Kinesiskt företag kan bygga snabbspår billigare och snabbare

augusti 31, 2015 Infrastruktur , IT/Teknik , Transport

– De påstår att de kan bygga hela det svenska höghastighetsnätet på bara fem år och det är väldigt intressant för oss. Vi får granska deras påståenden, men vi ser att de själva bygger sina egna järnvägar i sitt eget land och i andra länder med hög hastighet, säger Karin Svensson-Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott, till SVT.

Det är det kinesiska företaget China Railway Construction som vill bygga. Järnvägsspåren skulle ligga på fem meter höga prefabricerade betongfundamennt, vilket sparar pengar för markarbeten och markinlösen;en stor del av kostnaden vid järnvägsbyggen.

Trafikverket har tidigare beräknat att höghastighetsbanorna mellan Stockholm Malmö och Göteborg skulle kosta 170 miljarder SEK, enligt SVT.

China Railway Construction har lämnat en offert på det betydligt lägre priset 145 miljarder kronor, en besparing på 25 miljarder kronor. Byggtiden skulle bli mindre än hälften så lång som Trafikverket tidigare beräknat.

Nu i september träffar Trafikutskottet bl a kinesiska företrädare vid ett besök i Kina.

Representater Chaina Railway Construction har de senaste åren vid flera tillfällen besökt Sverige och träffat politiker här.


Läs mer