Karlshamn välkomnar ryska rör

februari 1, 2017 Arbetsmarknad , Infrastruktur , Logistik , Sjöfart

Karlshamns kommun säger klart ja till att lagra rören för gasledningen Nordstream 2 i hamnen.

Nu kan Karlshamns hamn fullfölja affären med nederländska Wasco, som uppskattas ge intäkter på 100 miljoner och ett 30-tal nya jobb i hamnen.

Kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) har sedan december arbetat tillsammans regeringen för att göra affären möjlig. Med siffrorna 10-4 röstade koalitionen med S, L och C tillsammans med MP på tisdagen för att lagra rören i Karlshamn.

– Vi har diskuterat frågan i en och en halv månad och målet har hela tiden varit att alla parter skulle tycka att affären är okej. Det hade inte känts bra att genomföra affären om regeringen eller försvaret sagt nej, även om vi hade haft rätt att göra det”, sade Per-Ola Mattsson på en presskonferens.

– Om vi hade velat strunta i deras åsikter så hade vi kunnat fattat beslutet långt mycket tidigare än så här.

Moderaterna röstade nej liksom en av två Sverigedemokrater. Enligt Mats Olsson, vd för Karlshamns hamn, är avtalet med nederländska Wasco värt drygt 100 miljoner kronor.

– För oss är det en väldigt stor affär, säger Mats Olsson.

Per-Ola Mattsson poängterat att det handlar om att sälja en logistiklösning, inte hyra ut hamnen och ge rysk arbetskraft tillträde till den.

– Karlshamn har en av Sveriges tio största hamnar och om vi inte skulle kunna genomföra den här affären, skulle nog vi och många andra hamnar tvingas att tänka om kring vilka affärer som vi skulle kunna göra, säger han.


Läs mer