Hultqvist vill se över lagen

oktober 19, 2017 Infrastruktur , Intervjun , Upphandling
Hultqvist vill se över lagen

Försvarsminister Peter Hultqvist. Foto Regeringen

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att hamnaffären i Gävle visar att ny lagstiftning behövs, det skriver DN idag.

Det var igår som DN uppmärksammade hur processen då turkisk-ägda Yilport tog över ägandet av Gävle hamn gått till. Enligt tidningen skedde ingen säkerhetsgranskning av affären – vilket ifrågasätts av tidningen.  Försvarsminister Peter Hultqvist beskriver läget som problematiskt.

– Det här är ett exempel på varför det är viktigt att se över svensk lagstiftning och göra den betydligt starkare. Det krävs ingen djupare fantasi för att se att det kan finnas ambitioner från utländska intressen att på något sätt få makt över svensk infrastruktur, exempelvis hamnar, säger Hultqvist till DN.

Att säkerhet inte diskuterats i fallet Gävle hamn visar enligt Hultqvist på vikten av den utredning som beslutades om i mars, efter diskussionerna om hamnarna i Karlshamn.

– Lagstiftningen måste förändras för att få en bättre kontroll över central infrastruktur och ge staten en starkare roll. Vi måste få in en skärpt medvetenhet i alla led i vår statliga förvaltning om aktiviteter i negativ mening kan förekomma där utländska intressen av andra skäl än rent affärsmässiga vill tillskansa sig kontroll över svensk infrastruktur, säger Hultqvist till DN. 


Läs mer