Godståg Halmstad-Vaggeryd inom kort

januari 5, 2012 Infrastruktur , Logistiklägen , Transport

Idag finns ingen godstrafik på räls mellan Halmstad hamn och Vaggeryd. Enligt PGF som driver terminalen i Vaggeryd skulle en sådan godslinje innebära ett rejält lyft för Halmstad Hamn och kunna vara igång inom några månader genom små spårförbättringar.

Gods till och från Smålandsskogarna går idag på väg eller med stora omvägar på räls, idag finns ingen direktlinje mellan Halmstad och Vaggeryd. Enligt Henning Berggren, marknadsansvarig på PGF, som driver terminalen i Vaggeryd beror detta på att spåret från Halmstad till Värnamo och Vaggeryd försummats under lång tid, vilket begränsar trafiken för tung godstrafik.
– Men med hyfsat små medel kan man göra förbättringar på vissa delar av sträckan som möjliggör att vi kan köra godstågen i rimlig hastighet. Då är det intressant att köra den relativt korta sträckan, säger Henning Berggren till SR Hallandsekot.
Enligt honom skulle Halmstad hamn få ett rejält lyft om godstrafiken på järnväg till Vaggeryd kom igång, särskilt intressant vore det att transportera biobränslen och sopor på räls.
– Marknadskrafterna styr alltid och finns behovet av att bland annat köra biobränsle eller sopor för att elda på våra kraftvärmeverk som byggs nu så får man automatiskt en drivkraft till att få igång effektiva transporter.
Nu lobbar PGF för att regionen ska komma igång med de enkla förbättringar som krävs. Går det vägen kan man komma igång snabbt.
– Behovet finns och tågvagnar med personal som kan ta hand om flödet finns, så att starta upp en sådan lösning kan gå relativt fort. Och med relativt fort pratar vi kanske om ett kvartal eller så.


Läs mer