Första elementet i Riddarfjärdstunnel sänks ner på Valborgsmässoafton

april 29, 2013 Infrastruktur , IT/Teknik
Första elementet i Riddarfjärdstunnel sänks ner på Valborgsmässoafton

Citybanan är den 6 kilometer långa tunnel som ska trafikeras av pendeltågen i Stockholmsregionen och därmed avlasta spåren från 1870-talet. På morgonen den 30 april kan man beskåda sänkningen av den första tunneldelen på plats vid Riddarfjärden i Stockholm.

Här i Riddarfjärden mellan söder Mälarstrand och Riddarholmen ska tunneldelen sänkas ned på. Foto Lena Sonne

Arbetet börjar redan klockan 7 på morgonen på kajen mellan Riddarholmen och Centralbron. Där finns då informatörer från Trafikverket att informera om den unika sänkningsprocessen. Den 100 meter långa tunneldelen är den första av de tre som ska ner på botten och sedan ligga där i minst 120 år.

Från det att vatten börjar pumpas in i tunneldelen tar det cirka 3-4 timmar innan den har kommit under ytan. Det kan dock ta längre tid eller gå fortare – arbetet är mycket tekniskt komplicerat och det är många faktorer som spelar in. Sedan tar det ungefär en vecka innan allt arbete under vattnet är färdigt och tunneldelen är ansluten till berget vid Söder Mälarstrand.

Det första, södra tunnelelementet ska sänkas ner och förankras i början av maj.

I projektet ingår två nya underjordiska stationer,Stockholm City under T-centralen och Stockholm Odenplan, samt en 1,4 km lång järnvägsbro i Årstaberg. Officiell byggstart var i januari 2009 och Trafikverket räknar med trafikstart 2017.

Kostnaden för detta Sveriges just nu största pågående infrastrukturprojekt beräknas till minst 20 miljarder SEK.