Eneroth ersätter Johansson som infrastrukturminister

augusti 8, 2017 Infrastruktur , Transport
Tomas Eneroth tar över som infrastrukturminister efter Anna Johansson. Foto Socialdemokraterna.

Tomas Eneroth tar över som Infrastrukturminister efter att Anna Johansson fått sluta. Foto Socialdemokraterna.

Tomas Eneroth tar över som Infrastrukturminister efter att Anna Johansson tvingats sluta efter den uppdagade IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Efter IT-skandalen på Transportstyrelsen som briserat i media under sommaren har Anna Johansson lämnat uppdraget som Infrastrukturminister. Efter att Alliansen utlyst ett misstroendevotum blev det enligt ett pressmeddelande från regeringen omöjligt för henne att fortsätta. Anna Johanssons beslut att begära entledigande fattades i samråd med statsminister Stefan Löfven och offentliggjordes den 27 juli.
– Jag delar hans bedömning, och vi är överens om att det här är den rimliga åtgärden, säger Anna Johansson till SVT.

Skandalen handlar om att känslig information läckt från Transportstyrelsen till utlandet i samband med outsourcing av IT Förutom att hela det svenska registret över körkort läcktes har även känslig information om broar, tunnelbana, vägar och hamnar i Sverige röjts.

Som infrastrukturminister var Anna Johansson politiskt ytterst ansvarig för det som hänt inom Transportstyrelsen, och hon fick ta emot hård kritik när det uppdagades att hon inte fick vetskap om händelserna förrän i januari i år, långt senare än ministerkollegorna Anders Ygeman och Peter Hultqvist.

- En större andel av de långväga godstransporterna ska gå på järnväg och sjöfart, sade Anna Johansson i en intervju med Intelligent Logistik i våras. Foto: Hilda Hultén

– En större andel av de långväga godstransporterna ska gå på järnväg och sjöfart, sade Anna Johansson i en intervju med Intelligent Logistik i våras. Foto: Hilda Hultén.

Under sin tid som infrastrukturminister har Anna Johansson bland annat drivit igenom en rekordstor satsning på järnvägsunderhåll och jobbat för schyssta villkor i transportbranschen.

– Det är naturligtvis jättetråkigt, det finns många frågor som jag hade velat jobba vidare med, kommenterar Anna Johansson vid sin avgång.

Även Anders Ygeman lämnar sin post som inrikesminister, ett jobb som tas över av Morgan Johansson.

Ny infrastrukturminister i Sverige är statsrådet Tomas Eneroth, som tar över ansvaret för de kommande infrastruktursatsningarna. Inte minst är järnvägsunderhållet en stor fråga.

– Det är min uppgift att lyssna på hela landet och fatta beslut om vilka satsningar som behövs. Vi ska se till att hålla ihop det här landet och bygga hållbart så vi tänker på de klimatutmaningar vi står inför, sade Tomas Eneroth vi presskonferensen i samband med regeringsombildningen.

– Vi ska komma ihåg att vi är ett litet exportberoende land, det är otroligt angeläget att infrastrukturen understödjer tillväxt, jobb och utveckling i landet. Jag ser fram emot uppdraget och är faktiskt väldigt glad att jag fått det här förtroendet.

Tomas Eneroth bor i Växjö. Han har suttit i Riksdagen sedan 1994 och har tidigare varit ordförande i Kronobergs partidistrikt under 2000-talet. Det blir alltså en inbiten smålänning som tar över efter en dito göteborgare. Vilka konsekvenser ministerbytet får för transport- och infrastrukturfrågor återstår att se.

Av Hilda Hultén


Läs mer