Danmarks transportminister döv för svenska önskemål

januari 26, 2015 Infrastruktur , Transport

Danmarks transportminister tycks ha ett horn i sidan för Sverige. Tidigare har han varnat danska tågoperatörer för älgar som hindrar deras trafik i Sverige kan orsaka förseningar. Han håller också fast vid planen att låta Öresundstågen från Sverige få sin slutstation utanför Köpenhamn, i stället för i Helsingör, som i dag.

Regionstyrelsens ordförande i Skåne, Henrik Fritzon (S), är fortsatt kritisk till förslaget, men beskriver ändå senaste toppmötet med transportministern som positivt. Fler tåg ska gå till Köpenhamns flygplats Kastrup från både Sverige och Danmark.
– Vi vill ju ha en så integrerad Öresundsregion som möjligt och integrationen blir starkare om man kan åka längre sträckor inom regionen med ett och samma tåg. Från min sida har jag uttryckt att vi inte tycker att det danska förslaget är bra, men tanken är att det ska införas år 2020, så vi har några år på oss att diskutera frågan, säger Henrik Fritzon till News Øresund, efter mötet med Danmarks transportminister Magnus Heunicke (S) om förbindelserna över Öresund.

Magnus Heunicke kunde lugna den svenska delegationen i frågan om planerna på att bygga om Köpenhamns flygplas i Kastrup för att öka kapaciteten på spåren. Även om resenärerna till och från Sverige i framtiden kan komma att stiga av och på tåget på andra platser än i dag, garanterade ministern att det inte ska innebära några försämringar för dem.

Inget svar om HH-förbindelsen
Henrik Fritzon talade å sin sida för fler fasta förbindelser mellan Danmark och Sverige, men fick varken något ja eller nej av Magnus Heunicke vad gäller en Helsingborg-Helsingör-förbindelse eller en metro mellan Malmö och Köpenhamn. På det stora hela var Henrik Fritzon ändå nöjd.
– Vi är allmänt överens om att vi vill ha mer trafik över bron, även om vi inte håller med varandra om allt. Det var mycket god stämning på mötet, säger han.


Läs mer